zondag 12 maart 2023

 SLOVENIA takes it all

Met Žak ERžEN zit er al één volgende star aan te komen

 

2022: Primož Roglič wint Paris-Nice en Tadej Pogačar deed hetzelfde in Tirreno-Adriatico. 2023: idem dito maar met omgewisselde locaties.

Net als vorig jaar neemt Slovenia ook in 2023 van meet af aan het voortouw. Slovenië godbetert, een landje van 20.373 km2 (anderhalf keer zo groot als Vlaanderen) met hooguit 2,1 miljoen inwoners (een derde zoveel als Vlaanderen). Een land moet kennelijk niet gigantisch zijn om op wielergebied te excelleren. Het minuscule Luxembourg (20.373 km2 - 645.000 inwoners) was in dat verband nòg stràffer.

Wie Slovenia dat tien jaar geleden toegedicht had, zou als wielerfreak verketterd zijn, maatschappelijk geïnterneerd of … als dé ziener van de 21ste eeuw geïnaugureerd 

Slovenia maakt het verschil met bovenal twee tyconen die vooral de klassementen van grote en kleinere ronden naar hun pedalen kunnen zetten maar ook kunnen uitpakken in de zwaarste ééndagskoersen. Tadej Pogačar wil daarin nòg verder gaan.

Slovenia zowaar als dominant wielerland met amper acht vertegenwoordigers in World Tour Teams. Behalve Pogačar en Roglič is er ook Matej Mohorič, de wereldkampioen der junioren in Valkenburg 2012 en het jaar daarop als neo-belofte in Firenze, die in 2022 op spectaculaire wijze Milano-Sanremo won maar op dit niveau zal hij allicht een one hit wonder zijn. 

Na die vier gaapt de grote leegte want bij de u23 zijn veelbelovende Slovenen in geen velden te bekennen. Grega Podlesnik werd vorig jaar na Jarno Widar en na Simen Evertsen-(zoon van Morten) Hegreberg derde in Nokere Koerse maar daar kon hij nog bitter weinig aan toevoegen.


Žak Eržen wint in Nokere de sprint voor de derde plaats. (foto Hans Crabbe)

Wie meer (continuïteit) in zijn mars lijkt te hebben is Žak Eržen, de 17-jarige zoon van Milan (52), de teammanager van Bahrain Victorious, die rond de eeuwwisseling een uiterst bescheiden contractrenner bij Krka - Telekom Slovenije was. Zijn zoon werd vorige zondag tweede in Kuurne en gisteren derde in Nokere. Met Žak Eržen kan volgend weekend kennis gemaakt worden in de Guido Reybrouck Classic in het wondermooie Damme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten