dinsdag 28 maart 2023

Senne BRYS, een nieuwe maar ongetwijfeld terugkerende naam

 



Senne Brys werd de toch wel verrassende winnaar van de Katjeskoers, de openingsmanche der Beker van België in Boezinge, waar hij Thor Feyaerts en Noah Coninckx onder hem op het podium zette.

Senne tijdens een eigen stage op de net bedwongen Valico di Capo la Serra,
een kanjer van 1599 m boven de zeespiegel in de Apennijnen. (foto Rein Brys)

Senne voetbalde ook nog tijdens deze lente bij zijn thuisclub Eendracht Bazel maar was al eind mei 2022 geswitcht naar het wielrennen omdat hij aan het meegaan op papa’s toertochten een almaar competitiever gevoel overhield. Hij reed als neo-nieuweling nog een twintigtal koersen met een tweede plaats (na Enzo Collin) in Kalfort-Puurs als beste resultaat.

2023 zou meer en beter brengen maar dat kwam in het gedrang door een heikele winter met rond de jaarwende een zware aanval van Covid-19, waar zelfs een hartonderzoek aan te pas kwam, gelukkig zonder kwalijke diagnose. Toch één en ander nazinderen in zijn trainend lijf en Senne’s vroege lente leek gehypothekeerd. Hij begon met een bescheiden 18de plaats in Lierde, dook de weekends daarop de top tien binnen in Drieslinter en in Temse maar ook die kondigden geen spoedige triomf aan.

Senne voelde zich in de barre Boezingse weersomstandigheden in zijn element, die hem tot drie demarrages inspireerden. Pas bij de derde aan het begin van de laatste kilometer slaagde hij in zijn opzet: de snellere concurrenten uit zijn spoor knallen, waarmee hij zijn meegereisde entourage verbaasde en zichzelf voor de komende weken en maanden een boost van jewelste toediende. 

Senne hoopt zaterdag te starten in Zonnebeke (waar hij evenwel op de wachtlijst staat) en zondag in Zoutleeuw (waarvoor hij zich wel tijdig inschreef). Op de beide locaties wordt het drummen met maximaal 125 deelnemers. 

Senne blikt nog iets verder vooruit, vooral naar 16 april en Vezin, de openingsmanche van de Topcompetitie, en naar de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde op 21 mei. Twee koersen om te beminnen zonder ze daarom te moeten winnen en met behoorlijk wat hoogtemeters als natuurlijke bondgenoten. Vooreerst is er al op dinsdag 4 april het PK tijdrijden in Sint-Antelinks-Herzele. Benieuwd hoe Senne deze belangrijke test doorstaat, ik hoop dat hij er de neus niet voor ophaalt. Wie, zoals hij in Boezinge 'n één tegen allen aankan, moet ook tot de besten behoren van 'n één tegen één.

Zijn studies (sportwetenschappen in het Koninklijk Atheneum van Beveren-Waas) verwaarlozen is het allerlaatste wat Senne zou willen doen want zijn papa Rein is wetenschapper en doceert biologie aan de Universiteit van Gent. Zoals tijdens hun toertochten wil Senne ook daar de vaderlijke sporen drukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten