zaterdag 25 maart 2023

Wat hebben wij gisteren geleerd?

 

E3 HARELBEKE

nòg verder doorgegroeid als 

Vlaanderens mooiste!

 

Wouter Vandenhaute zal niet bepaald vrolijk zijn geworden van het sprankelend verloop en de beklijvende ontknoping van de 66ste E3 Harelbeke. De kleine beseft nu al dat zijn 107de geesteskind er over tien dagen niet zal kunnen aan tippen en opnieuw inboeten als zelfverklaarde Vlaanderens mooiste.

Zo’n delirium zullen Jacques Coussens en zijn keurkorps niet gauw opnieuw meemaken maar iestsje minder zal nog heel wat zijn. Dit keer kregen ze behalve een gedroomde winnaar ook een navenant volledig podium, waarop de beste ééndagsrenner, de beste momentencoureur en de beste klassementsrenner die ook de allerbeste in het algemeen is: zijne excellentie Tadej Pogačar  die eender waar de koersen mee op smaak brengt wars van faalangst. Hij was op de cruciale Taaienberg fenomenaal in het verweer op Mathieu. Zijn tijd komt nog wel, misschien al komende zondag in de Ronde van Vlaanderen, die 70 km. langer is en waarvan de hoogtemeters korter bij de finish liggen. Vraagje: welke ‘normale’ klassementsrenner (dubbele Tourwinnaar!) zou zich druk maken om relatief vlakke Vlaamse klassiekers? Tadej dus, die over een maand in géén geval met lege handen het Belgische voorjaar zal verlaten.

Wout van Aert was van en naar Harelbeke inderdaad niet de beste. Werd hij op de Oude Kwaremont gediend door een wegschuivende motard? Misschien. Dat hij toch won, maakt het enkel maar stràffer. Dit was sowieso de overwinning die Wout nodig had voor zijn mindset richting Vlaanderen en Roubaix. Wie durft uit te sluiten dat Wout, met enkele percentjes erbij, er één van of zelfs de beide wint? Daartoe zal hij telkens Mathieu (als dat die even goed is als in Sanremo en in Harelbeke) voorbij moeten en ondergeschikt in Vlaanderen Pogačar  en in Roubaix Filippo Ganna. Hoe jammer dat Wout er daarna de Amstel en LBL niet bijneemt. 

 

Sommigen hebben leedvermaak met de onzichtbaarheid van Soudal-Quick.Step. Het zijn dezelfden die enkele weken geleden oordeelden dat Patrick Lefevere veel te streng was voor de in 2022 (inderdaad) zwaarbeproefde Julian Alaphilippe, die in de E3 opgaf net als onder anderen Tiesj Benoot, Biniam Girmay en Alexander Kristoff. Julian was ziek, kan goed zijn maar pech kun je niet blijven inroepen. Ook Kasper Asgreen (51ste op 7’47”) zakte diep door het ijs, hoewel hij naar eigen zeggen zijn best deed. Wel chapeau voor Yves Lampaert, die er na een sterke Milano-Sanremo (20ste) en vooral overbewaaide Brugge - De Panne (3de) nog in de kuiten, nog het beste van maakte en geregeld in beeld kwam. Soudal-Quick.Step  maakt het eerste bilan pas over dertig dagen op in Luik, waar ene Remco Evenepoel prominent aanwezig zal zijn.

Ha die Remco, er weer onder gehouden door de onvolprezen Primož  Roglič, die andere onnavolgbare Sloveen. Het ziet er naar uit dat Remco de Catalaanse situatie niet meer in zijn voordeel kan ombuigen. Dat had beter gekund met een obligate tijdrit in het schema maar zelfs in dat geval was hij nog niet klaar geweest zijn met de ongedateerde Sloveen die ‘hors concours” is, bezie maar eens de tijdverschillen met de andere notoire klassementsrenners, van wie Remco de enige is die gelijke tred houdt met Primoz.

1 opmerking:

  1. Een renner waar bijna niet over gesproken is maar een zeer goede E3 gereden heeft is voor mij Stan Dewulf. Toch mooi op de 18e plaats. Nochtans maar 1 keer vernoemd op 90km van de meet. Dit verdiend ook wel wat aandacht in de media. Na dde gp denain gehoord dat hij moest invallen in Milaan San remo, is zelfs niet vernoemd geweest. Er zijn anderen die al lang over hun top zijn die iedere keer de micro onder de neus krijgen. Voila, wou dit even kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen