Kalmthoutenaar Luc WUYTS
schreef een luxe cadeauboek
over Kalmthoutse ereburger
Herman VANSPRINGEL
In zijn geboorteplaats Grobbendonk werd een nieuw boek over Herman Vanspringel voorgesteld, geschreven door Luc Wuyts en Mark Uytterhoeven.
In zijn zeventien profjaren won Herman 136 koersen, de meeste met een duidelijke meerwaarde. Hij haalde het eindpodium van de drie grote ronden, won in zijn topjaar 1968 de Giro di Lombardia zes weken nadat hij in … Imola vice-wereldkampioen werd. In 1971 werd hij in Martelange kampioen van België.
Hem vooral als "monsieur Bordeaux-Paris" opvoeren is hem schromelijk tekort doen. Die mooie zevenledige vlag is nog te klein om de immense lading te dekken. Herman won vooral ook Gent-Wevelgem 1966, de Omloop Het Volk 1968, Paris-Tours 1969, de G.P. des Nations 1969 & 1970, de Trofeo Baracchi 1969, de groene trui in de Tour van 1973, de E3 Harelbeke 1974, … naast dagzeges in rittenkoersen nu meetellen in de World Tour.
Luc Wuyts, ofte Luc van Lin van Sus Kabé, is vanaf zijn tiende levensjaar een fervent supporter van Herman Vanspringel en werd decennia later de créateur-fondateur van de Herman Vanspringels Diamond, een topkoers voor internationale nieuwelingen.
Luc liet Robert Janssens, een beslagen journalist bij HLN, in 1999 al een boek over Herman schrijven. Toen hij het presentexemplaar ten huize Herman overhandigde, merkte hij de onvoldaanheid bij Herman die een groter formaat en een luxueuzere uitvoering voor ogen had. Luc heeft dit 21 jaar later dubbel en dik goedgemaakt, Herman glunderde nu wel als in zijn beste dagen.
Herman Vanspringel@Herman Vanspringels Diamond,
Diamonds For Ever
revoceert zijn voornaamste overwinningen met de woordelijke weergave van zijn interviews, doorspekt met een vleugje Kempens dialect, waaruit ook blijkt hoe Herman als mens in mekaar steekt.
Daarna mengt Mark Uytterhoeven in een subliem hoofdstuk realiteit en fictie zoals hij alleen dat kan.
Het tweede gedeelte van het boek schetst de evolutie van de wielersport tussen 1945 en 2020. Zo verneem je hoe Herman Vanspringel omging met diarree in Bordeaux-Parijs; hoe men halfweg vorige eeuw dacht over de vrouw in de koers, hoe de toppers van de jaren ’70, ’80 in Kalmthout ontvangen werden ter gelegenheid van de G.P. Odiel Lambrechts voor profs; welk een schande het in 1987 nog was dat een Belgische profkoers de Nederlandse grens durfde te overschrijden, hoe het dagelijkse leven is geëvolueerd tussen 1945 en 2020, wie volgens Herman Vanspringel de eerste Belg wordt die na Lucien Van Impe 1976 de Tour gaat winnen; hoe de wielerwedstrijden er anno 2030 zullen uitzien.
Herman sloeg op zijn manier al langer een brug tussen zijn rijke verleden als coureur en de verre toekomst van het Vlaamse wielrennen met de stichting van de "Herman Vanspringels Diamond" voor nieuwelingen die 25 jaar in Kalmthout werd georganiseerd om te vervolgen tussen Duffel en Vorselaar, met veel dank aan de intense samenwerking tussen de Duffelse Wielervrienden en het Wielercomité Vorselaar.
Deze koers kan bogen op een bloemlezing van ronkende namen die op het hoogste schavotje werden geroepen: Jurgen Van den Broeck won in 1999, Jürgen Roelandts in 2001, Nikolas Maes in 2002, Guillaume Van Keirsbulck in 2007, Dylan van Baarle in 2008, Jonas Rickaert in 2010, Robbe Ghys in 2013, Arnaud De Lie in 2018, Jelle Harteel in 2019, … Tom Boonen in 1996, Jelle Vanendert in 2004, Jasper Stuyven in 2007 en in 2008, Benjamin Declercq in 2010, … stonden een trede lager.
Het boek wordt niet verdeeld via de boekhandel maar exclusief online via:
www.hermanvanspringelsdiamond.be
Het boek telt maar liefst 208 pagina's en is nu tijdelijk te koop aan 40 euro.
De beperkte oplage van 1.000 exemplaren maken er een collector's item van voor de ‘rappe’ dus die liefst nog vandaag hun exemplaar bestellen via:
www.hermanvanspringelsdiamond.beMeer informatie bij Wielercomité Vorselaar -> WCVvzw@gmail.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten