zondag 13 september 2020

Sören KRAGH ANDERSEN

heeft zo van die momenten

 

Zes maanden na de korte tijdrit van Paris-Nice in Saint-Amand-Montrond heeft Sören Kragh Andersen opnieuw toegeslagen. Het is na ook nog een dagzege in Zwitserland en een triomf in Paris-Tours in 2018 zijn vierde voltreffer in de World Tour. Daarmee heeft hij zijn teleurstellend 2019 (in de Cycling Quotient Ranking weggezakt naar rang 255) helemaal rechtgezet. 


Velen zijn Sören allicht al vergeten als één van de zes Sunweb - wereldkampioenen van de ploegentijdrit was in het Noorse Bergen 2017. Het jaar daarop werden zijn tweede in Innsbruck. Daarna hield dit exquise nummer op te bestaan maar het collectivisme werd er niet door aangetast. Zelfs het vertrek van Tom Dumoulin (die in 2019 amper nog wat bracht) en van Lennard Kämna vond men niet erger dan nodig want Tiesj Benoot (die ei zo na Paris-Nice won) deed beiden gauw vergeten. En om het in voetbaltermen uit te drukken: op weg naar Lyon serveerde Tiesj de perfecte opening en dito assist die Sören om het eufimistisch te stellen maar in te koppen had. Vergeet ook niet dat ze hun notoire afwerker (maar evenzeer einzelgänger) Michael Matthews uit de selectie van de Tour hielden. Hij keerde prompt naar zijn vorig team terug en er waren er wel meer die uit onvrede met die ijzeren tucht opstapten. Il faut le faire maar de ploegleiding werd inmiddels door de feiten in het gelijk gesteld.

Het viel Team Sunweb te beurt op de dag dat Patrick Lefevere in zijn wekelijkse column de loftrompet bovenhaalde voor zijn concullega Iwan Spekenbrink, van wie hij vaststelt dat hij evenveel talent ontdekt als dat hij losstaat. Patrick herkent er, hoewel 21 jaar jonger, zichzelf in: geen gevestigde waarden inkopen, maar talent scouten en laten openbloeien. Ze zijn, wat dat betreft lotsgenoten, die het volgens Sportune.fr met een budget van 19 miljoen moeten doen terwijl Team Ineos kwistig kan strooien met 46 miljoen.


Een klassementsrenner ontbreekt. Marc Hirschi en Sören Kragh Andersen zijn, behalve dagwinnaars ook de 'dichtst' geklasseerden rond de 50ste plaats op zowat anderhalf uur van Primoz Roglic. De aanwerving van de 30-jarige Romain Bardet is verrassend maar zal ook wel doordacht zijn of zou die gelinkt zijn aan de komst van 'nog iemand anders'?


Terug naar Sören Kragh Andersen. Zou die zich aangesproken voelen door het korte (32 km.) biljartvlakke WK tijdrijden op vrijdag 25 september? Ik hoop van wel maar denk van niet. Een ploegentijdrit is een totaal ander gegeven dan een individuele. Sören nam eraan deel in Doha 2016 en in Innsbruck 2018. Het werden afknappers met een 36ste respectievelijk 18de plaats. Vol inzetten op de wegrit zal ook wel geen optie zijn want veel te veel hoogtemeters. Laat Sören maar een teamplayer zijn zonder afgelijnde doelen zijn ding doen, zo is hij op zijn best.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten