zaterdag 26 september 2020

Wout VAN AERT zal uitblinken in de klassiekers, Filippo GANNA in de Giro

 

Filippo Ganna heeft gewonnen maar Wout Van Aert niet verloren. De Italiaan had de omstandigheden helemaal aan zijn kant maar dat mag hem niet als een minpunt aanrekenen. Terwijl Wout zich in de Tour voor Primoz Roglic én voor zichzelf uitsloofde, had Filippo na zijn overtuigend gewonnen tijdrit in Tirreno-Adriatico (het San Benedetto del Tronto - record van Fabian Cancellara uit 2016 met 26” verbeterd!) vijf extra dagen om te recupereren en zich specifiek te focussen op de snelle tijdrit (52,981 km. als uurgemiddelde) met amper 138 hoogtemeters. Waren het er een ‘normaal’ aantal geweest dan steekt Wout hem ongetwijfeld naar de kroon. Want in de tweede, iets selectievere tweede helft nam hij op 20” terug wat meer dan een beetje als een overwinning mag aanvoelen.

 

De enige die Filippo Ganna in deze hem batige omstandigheden had kunnen verslaan was Remco Evenepoel zoals hij al acht maanden geleden overtuigend (-32”) deed in de 15,5 km. tijdrit van de Vuelta a San Juan (Arg.). Ganna verkeerde toen nochtans in bloedvorm want hij zou excact een maand later het werelduurrecord over de vier kilometer aanscherpen en voor de vierde keer in vijf jaar wereldkampioen achtervolging worden.  

Dit moet Wout Van Aert een oceaan van vertrouwen geven voor zondag. Indien hij een normale dag kent (maar dat heb je helaas niet in de hand), dan rijdt hij de finale in de voorste gelederen en met zijn explosiviteit daarbovenop zie ik niet in wie hem kan verslaan. En in dat geval mag hij zijn regenboogtrui showen én valoriseren in de klassiekers van oktober.


Filippo Ganna zal hem zondag alvast niet voor de voeten rijden. Hij start niet in de wegrit maar legt vanaf de volle focus op zijn eerste Giro, waarin hij op zijn wenken bediend wordt want hij mag eraan beginnen in de regenboogtrui aangezien de openingsetappe een tijdrit van 15 km. in Palermo is. Indien hij die, zoals algemeen verwacht, zou winnen dan mag hij over zijn regenboog la maglia rosa aantrekken. En die Giro zal hij kunnen afsluiten zoals hij eraan begon: met een tijdrit van 15 km. in Milano, waar hij als dagwinnaar naast zijn kompaan-eindwinnaar Geraint Thomas wil staan. De 34-jarige Brit werd derde in Tirreno-Adriateco en vierde in het WK-tijdrijden) en begint aan zijn vierde Giro (waarin hij nooit iets voorstelde) als topfavoriet. 

Zelfs de langere (33,7 km.) en meer glooiende tijdrit op de veertiende dag van Conegliano naar Valdobbiadene is een haalbare kaart voor wereldkampioen Ganna, die wel eens met drie dagzeges uit zijn eerste Giro zou kunnen komen.

Doodjammer dat Remco Evenepoel zich in deze debatten niet kan mengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten