maandag 26 oktober 2020

Het schitterend broederpaar

 IZAGIRRE 


Dikke coureurs zijn het, de broertjes Izagirre en de zonen van de bescheiden veldrijder José Ramon (toch tweede in na Ignacio Mayora in het kampioenschap van Spanje 1983).

Ingeleid door de anderhalf jaar oudere Gorka, die daarmee de premie van de strijdlust verwierf, heeft Ion in de Vuelta een precieuze dagzege behaald op het alternatieve traject naar het skistation van Aramon Formigal dat de tussenstand grondig dooreenschudde. Beide Izagirre’s waren aan boord van de vroege vlucht van 23, die almaar meer uitdunde en die zij naar hun pedalen konden zetten.

 

Ion Izagirre treedt daarmee toe tot het exclusieve clubje van iets meer dan honderd die in elk van de drie grote ronden minstens één dagzege behaalden. Hij liet er telkens vier jaar tussen: de 16de rit van de Giro 2012, de 20ste van de Tour 2016 en nu de zesde van de Vuelta 2020.

Ion heeft meer te bieden dan dit curiosum. Hij is een bestendige subtopper, een alleskunner zelfs zij het niet voor de hoogste regionen van de monumentale klassiekers (toch 5de in Liège-Bastogne-Liège 2017 en 6de in de Giro di Lombardia) noch van de grote ronden (toch 9de in de Tour 2018). 

De manches van de World Tour daar net onder vallen nog meer binnen zijn bereik met zelfs eindwinst in de Tour de Pologne 2015 en de Vuelta al Pais Vasco 2016 plus dagwinst in de Tour de Romandie (proloog) 2016 en in Paris-Nice 2019.

Zijn beide Spaanse titels (wegrit 2014 en tijdrit 2016) smukken zijn portfolio nog wat verder op.

 

Gorka Izagorre, die zich naar het voorbeeld van zijn papa eerst uitleefde in het veldrijden, doet het met beduidend minder maar behaalde toch ook een dagzege in de Giro van 2017 en werd bovenal, vier jaar na zijn broer, wegkampioen van Spanje 2017 in Bencassim, waar hij wegreed uit een omvangrijke kopgroep waardoor Alejandro Valverde, de aanstaande wereldkampioen van Innsbruck, slechts voor de tweede plaats kon spurten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten