woensdag 28 oktober 2020

Jürgen ROELANDTS:

hoe voltooid is zijn symfonie?

 

Jürgen was reeds als tiener een zielsgelukkige sporter. Het voetballertje van Daring Bodegem en V.K. Liedekerke wekte de interesse van Eendracht Aalst maar werd liever coureur. Dat bleek van meet af aan de juiste keuze. 

Als nieuweling behoorde hij meteen tot ’s lands besten met vooral winst in Herman Vanspringels Diamond, de Belgische titel in het tijdrijden in Torhout en de dichtste ereplaats in het Critérium Européen (Lux.). Kenner Rik Devoogdt had al bij het seizoenbegin verkondigd dat Jürgen een aanstormend talent was.

Jürgen trok als neo-junior de fraaie lijn door voor de afwisseling eens wegkampioen te worden in Willebroek. Als tweedejaars ging hij meer de internationale toer op in Toscana, een dagzege in de Tour de l’Abitibi (Can.) en bovenal de eindzege in de Münsterland Tour (D.). 

Als belofte kwam hij uitstekend terecht bij het Jong Vlaanderen van zijn illustere streekgenoot Freddy Missotten. Met overwinningen in Paris-Tours en dagzeges in de rondjes van Normandië, Vlaams-Brabant en Namen werd hij gauw goed bevonden voor de beroepscategorie.


Jürgen ROELANDTS op weg naar zijn ultieme profzege
in Gullegem Koerse 2018.
(foto Gino COGHE)

Het zijn allemaal toffe en beslagen jongens die afzwaaien maar als er één is die je ‘seigneur’ mag noemen dan moet het toch wel Jürgen Roelandts zijn, die eerder dan gepland ‘de handdoek gooide’ want ook vanaf zijn 35ste had Jürgen nog graag enkele jaren gekoerst maar het kon/mocht niet zijn, zelfs al werd hij nog door twee World Tour Teams gesolliciteerd.

Hij hield liever de eer aan zichzelf, mede ingegeven door zijn niet verlengd contract het Movistar van Alejandro Valverde, die hem als gids wilde om op gevorderde leeftijd Milano-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen te veroveren en waarin hij in 2019 achtste respectievelijk zevende werd.

Jürgen Roelandts deed in die klassiekers beter met telkens een derde plaats in 2013 respectievelijk 2016. Die podiumplaatsen zou hij door aanslepend blessureleed niet meer benaderen waardoor hij een moedige conclusie trok. Hij was net geen kwarteeuw coureur waarvan ruim de helft als contractrenner en overwegend voor de Nationale Loterij. 

Eén van de (misschien wel dé) mooiste herinneringen viel hem te beurt op het kampioenschap van België 2008 in Knokke. Hij was nog maar enkele maanden contractrenner toen hij zijn groot voordeel kon halen uit een chaotische massaspurt. Toch was het géén volslagen verrassing want hij was er (telkens tweede) al kortbij geweest in de Algarve, Nokere Koerse en de Ronde van België.

Kampioen van België had hij zeven jaar later opnieuw kunnen worden in Tervuren, waar hij zich in de luren liet leggen door de vermetele Preben Van Hecke, die hem al het werk liet opknappen om de terugkeer van Greg Van Avermaet te verijdelen. Achteraf is het makkelijk praten dat hij dat risico had moeten nemen of was winnen ook in deze een onderneming misschien?

Ook in de internationale kampioenschappen was Jürgen geregeld op zijn best met een vijfde plaats op het WK in Kopenhagen 2011 en met een zevende in de Olympische wegrit in Londen 2012, waarbij Philippe Gilbert het vertikte om voor hem de spurt in te leiden.

Dé prestatie zette hij evenwel neer in de orkaanachtige versie van Gent-Wevelgem in 2015 waarin hij zestig kilometer soleerde, door de zes eerste achtervolgers overstoken werd maar volhardde voor een zevende plaats, die de smaak van de overwinning mocht hebben en die hij het jaar daarop herhaalde. 

Behalve een overwinning in een klassieker greep Jürgen ook naast een dagzege in een grote ronde. Het dichtst bij de zon kwam hij nog in de E3 van Harelbeke in 2011, waar er evenwel niet te beginnen viel tegen de allerbeste Fabian Cancellara.                        

Doe vooral niet meewarig over Jürgen Roelandts want behalve een waardige coureur is hij bovenal een beslagen persoon, gewapend met een bachelor of Science in de lichamelijke opvoeding & de bewegingswetenschappen en daar kan hij meer dan wat mee aanvangen. Hij wil er de precieuze kwalificatie van ‘Trainer A’ aan verbinden om prominente plaats te verwerven achter de schermen van de brede sportwereld, liefst die van het wielrennen maar dat hoeft niet per se. Jürgen wil immers niet langer voor dat één sportgat te vangen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten