zaterdag 12 juni 2021

De farce met een al of niet verboden stuur


Jan-Willem van SCHIP

met de herinnering aan LeMond in de Tour van 1989

 

Oh, wat maakte de UCI zich weer populair gehààt deze dagen. Eerst mocht Jan-Willem van Schip met zijn speciaal zelfontworpen Aero Breakaway Bar - stuur van de aanwezige UCI-commissaris starten in de derde rit van de Belgium Tour maar Aigle greep naderhand vanop zijn ivoren toren in. De 26-jarige Nederlander van Beat Cycling, die twee jaar geleden met een indrukwekkende solo de openingsrit in Knokke-Heist won, mag vandaag niet meer starten in de vierde etappe van de Baloise Belgium Tour. Wordt bijgevolg ook de falende UCI-commissaris naar huis gestuurd?

Het voorval herinnert aan de slotdag van de Tour van 1989 toen ploegleider José De Cauwer het van de nog niet klaar wakkere juryvoorzitter kon bekomen dat zijn poulain Greg LeMond met een triatlonstuur mocht starten en op de slotdag mede door zijn meer aerodynamische houding een mali van 50” in een boni van acht tellen kon omzetten.

Daarop werd van hogerhand niet ingegrepen omdat de eventuele declassering van Greg LeMond teveel commotie en gezichtsverlies met zich zou brengen.  Een bescheiden Nederlandse coureur moest wel hangen. Doe toch maar niet al te meewarig over Jan-Willem van Schip want hij werd in Pruszków 2019 wereldkampioen puntenrit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten