woensdag 30 juni 2021

 Thijs ZONNEVELD in zak en as

 

Het decennialange gelijk 

van Patrick LEFEVERE

 

De genaamde Thijs Zonneveld heeft opnieuw toegeslagen. Hij is dus niet aan zijn proefstuk. In “Het Laatste Nieuws”, het medium dat al veel langer dan vandaag rancuneus jacht maakt op Patrick Lefevere, krijgt hij een forum waarin hij het onder anderen opneemt voor Sam Bennett. Citaten:


"Bennett is echt afgemaakt, zonder dat Patrick Lefevere sluitend bewijs heeft. Hij uitte beschuldigingen op basis van een onderbuikgevoel. Lefevere leidt een heel succesvolle ploeg. Veel renners willen daarbij horen omdat het succes ook op hen afstraalt. Dan komen ze met namen als The Wolfpack. Maar dit is net het tegenovergestelde. Dit is iemand in de steek laten en naar beneden trappen."

Dat Lefevere de verdediging van zijn renners op zich neemt, ook daar denkt Zonneveld ook het zijne van:

"Na de valpartij van Groenewegen en Jakobsen in Polen zocht hij ook heel erg de confrontatie, wat nergens toe leidt, behalve tot meer verwijdering en meer polarisatie in het peloton. Heel veel mensen zijn bang van Patrick Lefevere, inclusief mensen in zijn eigen ploeg. Ze weten allemaal dat hij ze kan maken en breken."

Wat Groenewegen aanrichtte, had Lefevere dus een fait divers naast zich moeten neerleggen?!

Zijn zelfs mensen in zijn ploeg bang van hem? Is dat zo? Heeft Zonneveld daarvan het ‘sluitend bewijs’ waarnaar hij voor Bennett vraagt?

Patrick kan zijn mensen maken of kraken? Hoe komt het dan dat er zo weinig verloop is bij The Wolfpack? Wie zich kan verbeteren, mag zijn lopend contract alsnog valoriseren

Dat de renners van Deceuninck-Quick.Step zich koesteren in de warme buik van The Wolfpack, ook daar heeft Thijsje een eigengereide verklaring voor: 

"Iedereen wil bij The Wolfpack horen zolang het goed gaat. Als het niet goed gaat, is het geen Wolfpack meer. Dan word je eruit gekickt. Tegelijk is Lefevere voor ons journalisten en voor de kijkers een figuur die je ook in de sport wilt hebben. Hij is continu rekeningen aan het vereffenen met mensen die hem in de weg staan. Een beetje wat Mourinho doet. Als je vijanden buiten de ploeg creëert, kun je binnen de ploeg meer eenheid smeden."

Zolang het goed gaat met de Wolfpack?”. Het gaat àltijd goed! Het was een gebeurtenis dat het team van 8 mei tot 10 juni géén overwinning, oordeelde Marc Ghyselinck, de zelfverklaarde chef wielrennen van datzelfde HLN, maakte zich daar zorgen of was het zich vermeien? Marc mag weer ‘op zijn gemak’ zijn want sindsdien zijn er tien zegestreepjes bijgekomen, waarvan de laatste twee niet de minste waren.

In zijn betoog Zonneveld vergelijkt Lefevere dus wat met ... Mourinho, wat vooral Patrick aan het lachen moet brengen.

Volgens Zonneveld is Lefevere continu rekeningen aan het vereffenen met mensen die hem in de weg staan. Het benieuwt mij te weten wie dat zijn.

Plots krijgt Zonneveld een kortstondige opstoot van positivisme wanneer hem gevraagd werd wat hij ervan vond dat Cavendish de Tour rijdt?

"Het is een mooi verhaal en een noodgreep. Bennett wil zijn contract niet verlengen, van Jakobsen weten ze niet of hij op zijn niveau kan terugkeren en hoe snel dat gaat. Dus hadden ze iemand anders nodig. Cavendish kost geen geld, laten we eerlijk zijn. Hij heeft zelf zijn salaris geregeld."

Laten we ... eerlijk zijn, poneert Zonneveld. Hij is het alvast niet want hij verzint maar wat. Cavendish heeft zijn salaris zelf geregeld? Mark kwam inderdaad met sponsoring aandraven als extra argument voor zijn geloofwaardigheid. Dat element heeft zeker niet de doorslag gegegeven. Indien zijn eigen zoon (want Dieter deed het ooit én kon wat) nog koerste dan nog zou vader Patrick hem op subjectieve gronden nooit in zijn team hebben opgenomen. 

Zoneveld fileerde daarna de slaagkansen van Cavendish in de Tour.

"Slechter dan Cavendish de voorgaande jaren heeft gepresteerd, kan niet. Als hij dan weer wat wint, poetst dat het ego van Lefevere op. Maar ook in deze Tour, waar niet echt veel goede sprinters zijn, geloof ik niet dat Cavendish een rit kan winnen."

Niet echt veel goede sprinters? Wie ontbreekt er behalve Pascal Ackermann, die aan een barslecht seizoen bezig is? Juist: ook Dylan Groenewegen ontbreekt, die zal Zonneveld bedoeld hebben!

Insteek was dus dat Thijs Zonneveld het opnam voor de abdicerende Sam Bennett. Niet Lefevere maar Bennett zelf trok er de stekker uit. Patrick had er alle belang bij dat Sam zijn niveau van de lente behield: zes overwinningen waaronder twee dagzeges in Paris-Nice en een triomf in Brugge - De Panne. Een kniekwetsuur zou de continuïteit van zijn prestaties in de weg hebben gestaan of zou het zijn kop zijn die gek werd gemaakt door zijn team vanaf 2022?

Dat Zonneveld mij eens één coureur noemt die bij Lefevere zijn contract niet verlengde en voor de rest van het seizoen aan de kant werd geschoven. Het is ook aan Bennett om te bepalen wat er de komende vier maanden met zijn economische waarde gebeurt.

Marcel Kittel, Fernando Gaviria en Elia Viviani mochten hun contract naadloos uitdoen waarna ze in een doodlopend straatje belandden. Het overkwam ook Mark Cavendish maar die werd door zoveel heimwee bevangen en door passie gedreven dat hij hemel en aarde bewoog om op zijn stappen te mogen terugkeren, wat hij met een eclatante dagzege in de Tour in de meest overtreffende trap bezegeld heeft.


Patrick Lefevere wordt vrijwel àltijd door de feiten in het gelijk gesteld. Of hij zich daarom onaantastbaar voelt? Bijlange niet! Een petieterige minderheid zit te popelen om hem op zijn bek te zien gaan. En let wel dat kan altijd hé. Stel dat er één van zijn renners op dopinggebruik betrapt wordt. Dan zou het hek van de dam zijn. Kun jij helemaal uitsluiten dat er een dief in je familie zit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten