maandag 21 juni 2021

Met dank aan Van Aert, Schachmann, 

Colbrelli, Foss en Fraile … 

 

De uitkomsten van de   ééndagskampioenschappen

vielen al met al nog redelijk mee

 

Ik blijf het format van de kampioenschappen (titel toegekend en trui uitgereikt op één willekeurige namiddag) aan de kaak stellen.

Gelukkig werd vooral in Waregem, op het einde van een onderhoudende koers, de sportieve logica gerespecteerd. Wout Van Aert was niet enkel de kampioen van deze éne namiddag maar van het héle seizoen. In feite komt, behalve de driekleur, ook de regenboogtrui hem bij voorbaat toe want hij is 'hors concours' dé alleskunner van het huidige peloton, die ook voor tijdritten en klassementen de neus niet ophaalt.


Ook in Duitsland (Maximilian Schachmann), Italië (Sonny Colbrelli), Noorwegen (Tobias Foss) en Spanje (Omar Fraile) werd de nationale titel aan de juiste renner toegekend wat minder het geval was in Frankrijk (Rémi Cavagna), Nederland (Tim Roosen) en Zwitserland (Silvan Dillier), waar een modelhelper aan zijn jour de gloire toe was.

  

Vooral in Waregem dreef de olie boven met de samen uitbrekende Remco Evenepoel en Wout Van Aert, naar wie enkel nog de verbazende Edward Theuns nog toekon. Ik dacht dat de welbespraakte Gentenaar het zou halen om een podium te bestijgen dat memoreerde aan dat van Niko Eeckhout in Antwerpen 2006, die daar op het podium mocht neerkijken op Tom Boonen en Philippe Gilbert. Dat had Theuns in Waregem te beurt kunnen vallen met Van Aert en Evenepoel ‘onder’ hem. Hopelijk levert dat virtuele prachtbeeld hem naast Jasper Stuyven een vierde selectie voor de Tour als gangmaker én backup voor Mads Pedersen.

Philippe Gilbert, de derde van Antwerpen 2006, is er vijftien jaar later nog steeds bij maar meer dan een schampschot vuurde hij in Waregem niet af. Van de euromiljonair (ook volgend jaar nog!) en na het voorbereidend werk van de maats werd veel meer verwacht dan een anonieme 25ste plaats.

En tenslotte: oh, wat heeft Wout Van Aert ontiegelijk veel fans in Vlaanderen, waar aan ontelbare gevels zijn kampioenentrui wapperde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten