maandag 21 juni 2021

Omar FRAILE en Tim ROOSEN (véél) béter dan eerst gedacht

 

Omar Fraile en Tim Roosen werden in Spanje respectievelijk Nederland niet meteen de meest verwachte kampioenen. Indien je hen als volslagen verrassingen begroet dan doe je hen schromelijk tekort.

Vooral Omar Fraile heeft fraai portfolio bijeengesprokkeld. Op zijn (bijna) 31ste zal hij in de Spaanse kampioenentrui naar zijn vierde Tour, waarin hij drie jaar geleden (in Mende) een precieuze dagzege behaalde, één jaar nadat hij dat ook al had gedaan in de Giro (in Bagno di Romagna). In de Vuelta, die hij al zes keer reed, slaagde hij daar (nog) niet in maar hij won er in 2015 en 2016 als niet-klimmer de bergprijs.

Omar Fraile is een dankbare coureur die te lang flaneerde bij kleinere teams tot hij vanaf 2018 bij Astana zijn ware bestemming vond.

 

De 28-jarige Timo Roosen, de kakelverse Nederlandse kampioen, kan lang niet dezelfde status voorleggen maar is een gedegen notoire helper. Op de VAM-berg, waar hij in augustus 2020 al derde werd, koos hij het juiste moment om toe te slaan en niet meer verontrust te worden. 

Winnende helpers doen iets verkeerds, wordt wel eens beweerd maar niet Timo, al kan ik mij voorstellen dat de meer gechevroneerde Mike Teunissen niet bepaald vrolijk werd van de opmars van zijn kompaan. 

Het ziet er niet naar uit dat Roosen zijn driekleur, die hij in tranen opdroeg aan zijn oudere broer Sjors die een dwarslaesie opliep bij een fietsongeval, zal mogen showen in de Tour maar wel in de BinckBank Tour. Wellicht mag hij zes jaar later een tweede keer naar de Vuelta. Whatever: bij Jumbo-Visma, waarvoor hij al vanaf 2015 rijdt, zit hij ook in 2022 gebeiteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten