maandag 28 juni 2021

Wie van de ‘Grote Drie’ (van de aanhef) 

staat in het geel woensdagavond?

 

Huzarenstuk van Mathieu 

van der POEL maakt tijdrit 

van woensdag nòg interessanter

 

 

Het stond zo goed als bij voorbaat vast dat Mathieu van der Poel minstens (één dagzege) zou behalen, zeker op de steile Mûr de Bretagne was dat een aangekondigde kroniek. Dat hij in één move ook le maillot jaune meegraaide, maakte het allesovertreffend én waarmee de blinde vlek op het palmares van zijn papie Raymond Poulidor geel is ingekleurd. Dit zijn ... drie vliegen in één klap die hij voor geen berg goud zou willen inwisselen.

Schrik je geen hoedje indien hij ook vandaag en/of morgen opnieuw uithaalt en zijn pole position versterkt. In dat geval wordt het nog meer uitkijken wat hij er woensdag van bakt in de 22,7 km. tijdrit naar Laval. Met de stimulans van le maillot jaune moet hij daarin toch een meer dan eervolle prestatie op volgen. Het tijdrijden is zijn (bewuste?) achillespees: ofwel laat hij het lopen ofwel is het van niet beter kunnen. In de BinckBank Tour van begin oktober 2020 stond de eindzege op het spel en toch bleef hij in korte (8 km.) tijdrit op de voorlaatste dag steken op de vijfde plaats met 13 meer dan Sören Kragh Andersen. Dat moet woensdag verhoudingsgewijs beduidend beter, zoniet rijzen er weer twijfels over zijn ‘soortgelijk gewicht’ als coureur. Met het verstand op nul en het beeld van papie Poupou vòòr ogen moet dat lukken. En zelfs indien niet, dan nog kan Mathieu’s Tour al niet meer stuk. En hopelijk voltooit hij die, het zou hem nòg extra verbreden als coureur.

 

Voor Julian Alaphilippe is het ergens een ideaal scenario dat hij le maillot jaune alweer kwijt is. Hij maalde er ook niet om. Hopelijk voor Julian kan Mathieu het symbool overmorgen behouden of verhindert Wout dat het opnieuw in het bezit komt van Julian. Voor Van Aert (+31”) wordt dat, ook ten opzichte van de Slovenen, moeilijk maar niet onmogelijk, zeker niet indien hij in de sprintersetappes bonificatieseconden sprokkelt. In dat geval zou Wout voor de derde spraakmakende dubbelslag zorgen. Meteen komt het koersheft in handen van Jumbo-Visma en is Julian verlost van de slopende geplogenheden van de leiderspositie.

 

Stuitend is het optreden van euromiljonair Philippe Gilbert (het rijmt nog ook) en van euromultimiljonair Peter Sagan. Ze konden, in tegenstelling tot zaterdag, geen valpartijen als excuus inroepen en eindigden ‘samen uit, samen thuis’ toch maar net in de eerste honderd, in een klein groepje, bijna vijf minuten na Mathieu. Het minste wat ze kunnen doen is dat zo snel mogelijk rechtzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten