zaterdag 19 juni 2021

Oh ondierbaar belgie …

 

Ach, de kampioenschappen

Opdoeken die handel !

 


Eén van de juistere definities van het begrip ‘kampioenschap’: 

rééks wedstrijden waarvan de winnaar de titel van kampioen krijgt. 

In het wielrennen is het een ultrakorte momentopname, willekeurig bepaald naar plaats en datum die kampioen van één namiddag aanduidt.

De nationale kampioenschappen: waartoe dienen ze, wat is hun relevantie? De kas van de nationale bonden spijzen? Het gedwongen aanhoren van het nationale volkslied dat aan het kunstmatig voortbestaan van een land herinnert en waarvoor je zowaar met een zijden trui in de nationale kleuren beloond wordt?

Niet iedereen wordt daar bepaald vrolijk van, zelfs bepaalde sponsors die er niet van gediend zijn dat de visibiliteit van hun logo's en kleuren ingeperkt wordt. Zij betalen hun renners, niet het land waarvoor ze uitkomen.

Patrick Lefevere en Sep Vanmarcke hebben het over een uitgesponnen kermiskoers maar dat geeft niet: het zijn tenslotte de coureurs die de koers al of niet maken.

32 jaar geleden in Waregem versloeg Carlo Bomans hoogst verrassend Eddy Planckaert in een spurt met twee.


De nationale kampioenentrui is zwaar in verval. Zie maar hoe onder anderen Filippo Ganna, Tadej Pogacar, Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, … de voorbije dagen die van de nationale tijdrit versmaadden of er met de pet naar gooiden.

Toegegeven: de Belgische driekleur leeft wel nog, zeker voor renners als onder anderen Dries De Bondt, Jens Debusschere, Oliver Naesen, Geert Omloop, ... de kapstok van hun hele carrière kunnen aan ophangen.

Voor Tim Merlier bracht het zwart-geel-rode gewaad de transformatie van veldrijder naar wegrenner in een stroomversnelling.

Alain Van den Bossche (Halanzy 1993) en Aloïs Van Steenkiste (Namur 1953) waren de absolute ééndagsvliegen uit het lange rijtje en het is niet uit te sluiten dat ze morgen een nazaat krijgen.


Ook toegegeven: vrijwel alle Belgische tenoren werden minstens één keer de kampioen van België van één namiddag. Fred De Bruyne, Germain Derycke, Raymond Impanis, Stan Ockers, Eddy Planckaert, Briek Schotte, Greg Van Avermaet, Peter Van Petegem, … vormt de minderheid die dat niet werd. Greg kan die ban morgen breken.

Tom Steels spant tussen de titelvoerders de kroon met vier voltreffers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten