zaterdag 2 december 2023

 Avia-Rudyco

 (één van) dé referentie(s) van het tiener-wielrennen presteerde duizelingwekkend in 2023

 


Avia-Rudyco ontstond in 1999 toen tientallen renners zich als klant in de fietsenwinkel van Rudy Cornelis (Hamme) verdrongen. Het werd een uitgebreid team dat in de periode 2003-2009 nogal wat binnenlandse interclubs met verre verplaatsingen ondernam.

 

Milan Van den Haute pendelde tussen de piste en de weg. Hij was zeker niet de minste van de vele coryfeeën die voor Avia-Rudyco bijdroegen tot een weergaloos 2023.

Vanaf 2008 werd overgeschakeld naar een exclusieve jeugdwerking met tien leden die zich inmiddels ruim vertienvoudigd hebben en waarmee Avia-Rudyco één de grootste Belgische clubs van het tienerwielrennen is. 

Om dat opzet te optimaliseren werden de werking en structuur van de club herbrond in een vzw met een veertigtal  vaste medewerkers als omkadering van een geolied team met gediplomeerde trainers voor een jeugdopleiding van de hoogste kwaliteit. 

Toen Sport Vlaanderen en Wielerbond Vlaanderen vanaf 2014 een labelling van wielerclubs in het leven riepen, haalde Avia-Rudyco ononderbroken de kwalificatie “gouden jeugdclub”. 

Hoe kon het ook anders met provinciale, Vlaamse en Belgische titels in vrijwel alle disciplines en alle categorieën? Toch ligt de klemtoon niet initieel op de resultaten maar wel op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de tieners in een ongedwongen context. Winnen blijft desalniettemin de prettigste bijkomstigheid.

Avia-Rudyco-Janatrans volgt de nooit stilvallende evolutie inzake begeleiding, training, materiaal, … waarin het een trendsetter is die zijn renners ten goede komt. De club onderschrijft bovenal de waarden van de Panathlonverklaring (‘Ethiek in de Jeugdsport’) worden omschreven.

 

2022 was al een weergaloos recordjaar was, waarbij men er behoedzaam van uitging dat 2023 het niet kon overtreffen.

En toch geschiedde het, zoals blijkt uit onderstaande portfolio, geïllustreerd met deze video

https://youtu.be/cw8c4VcEpEw 


Een losse greep uit de sprankelende cijfers …

157 medailles op kampioenschappen (3 op het WK piste en 3 op het EK piste; 21 Belgische, 5 Vlaamse en 14 provinciale titels);

39 overwinningen in een resem interclubs en andere topkoersen;

Teamwinst in de Beker van België nieuwelingen en junioren;

Individuele winst in de Topcompetitie van de nieuwelingen;

BK ploegentijdrit junioren (2de met de nieuwelingen).

 

Teveel om allemaal individueel op te sommen en dus enkel deze hoghlights:

Thibaut Van Damme veroverde acht titels op de baan en zette zijn strooptocht ononderbroken verder op de weg, hij  won drie manches in de Beker van België, waarvoor er geen individueel klassement werd opgemaakt zoals wel voor de junioren, dat gewonnen werd door éérstejaars Cedric Keppens vòòr zijn kompaan Tom Crabbe (die veelvuldig uitblonk op de baan en op de weg de GP Roger Deconinck in Berg-Kampenhout won). Cedric triomfeerde naderhand ook in Aubel-Thimister-Stavelot vòòr Mauro Cuylits (dagwinnaar en algemeen derde) die in Brasschaat vice-kampioen werd na de ongenaakbare Jarno Widar.

Thibaut Van Damme won eveneens Herman Vanspringels Diamond, de GP Roger Baguet in Parike en de Affligem Classic


Auke De Buysser, de very First Lady van Avia-Rudyco.

Auke De Buysser won de Ronde van Vlaanderen (Oudenaarde) en nog 29 andere wedstrijden zodat zij de soevereine zegekoningin van de meisjes-nieuwelingen werd.

Steffen De Schuyteneer glorieerde in de Sint-Martinusprijs van Kontich (winst in de tijdrit annex de eindzege) en in de Keizer van Koksijde (overwinning in de tijdrit en in de slotetappe).

 

Ook Nolan Huysmans (die als éérstejaars nog wel de vice Europese en de mondiale kampioen op de kilometer werd en 3de in het WK teamsprint) en Milan Van den Haute (de uitblinker op het EK en het WK baan die enkele tijden aanscherpte en als de jongste deelnemer de Gentse Toekomstzesdaagse won) verdienen een bijzondere vermelding.

 

Tenslotte nog dit: Avia-Rudyco heeft zichzelf voor 2024 het maximum van 150 leden opgelegd om de kwaliteit van de opleiding te blijven garanderen.


1 opmerking:

  1. Wat ook zeker opmerkelijk is, is dat ze het BK ploegentijdrit bij de junioren al 5 jaar op rij gewonnen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen