donderdag 14 december 2023

 Veldrijder, wegrenner, tijdrijder, teamplayer, … 

Jasper SCHOOFS wil nog meer dan even een beetje van alles zijn

 

Jasper haalde in 2022 al zijn doelstellingen: La Pévèle Classics (Fr.) gewonnen, nationale titel tijdrijden in het bouwjaar 2006 hernieuwd, dagzege en vierde eindplaats in de Course de la Paix, vierde (en sidekick van de winnende Cedric Keppens) in de Jeugdolympiade, dag- en eindzege in de Triptique Ardennais en een resem dichte ereplaatsen in andere koersen die ertoe deden. 



In de tijdrit van de Guido Reybrouck Classic op weg naar een tegenvallende 25ste plaats.


Na de Ardennenkoers van Couvin (6de) zette hij een punt achter zijn wegseizoen 2022 om fris en monter het veld te kunnen induiken maar zijn winter 2022-2023 werd geengiller. Het verschil tussen een halfuur en drie kwartier volle bak is gigantisch en dat al zeker als er nogal wat tegenslag mee gemoeid is maar ook dat kon zijn affiniteit met het veldrijden niet aantasten.

Jasper stelde zichzelf met feiten in het gelijk. Tijdens het lopende veldritseizoen is hij aardig opgeschoven, hij doet keer op keermee voor de vette prijzen: zevende in Merksplas, gewonnen in Kortrijk, vierde in Boom en tweede in Essen. Daar zal de komende weken nog één en ander aan toegevoegd worden zonder gevaar voor overdrijving want dat  wordt momenteel in de kiem gesmoord door een Spaanse stage in Calpe met de volledige Soudal-Quick.Step piramide. Deze tien dagen zal Jasper als een verfrissende sorbet verorberen.

In het BK in Waregem als een speer vertrokken voor een tweede plaats,
die de volle smaak van de overwinning mocht hebben.

Zijn wegseizoen 2023 stond vooral in het teken van buitenlandse meerdaagsen, waarvan hij de Vuelta al Besaya (Sp.) grandioos won na ook al een zege in de openingsrit, twee maanden nadat hij bijna hetzelfde deed in de Gipuzkoa Klasika (eerste rit gewonnen en vierde in het eindklassement). 

Eén ander deed Jasper nog meer focussen op de Ain Bugey Valromey Tour. Een één-twéétje met kompaan Aless De Bock in Herbemont liet nog meer het beste verhopen maar in de Franse Alpen liep het voor geen meter. Niet vergeten dat hij twee dagen na Herbeumont met Aless De Bock, Milan De Ceuster, Niels Driesen, Gibbe Staes en Axel Van den Broek in Borlo tweede werd in het BK ploegentijdrijden na Avia-Rudyco.

Zulke uiteenlopende zware inspanningen kruipen niet enkel in je kouwe kleren en al zeker niet in die van een éérstejaars, zodat het Jasper weinig moeite kostte om zich anderhalve maand na Valromey met de nationale selectie in de Giro delle Lunigiana helemaal ten dienste te stellen van het fenomeen Jarno Widar, naderhand ook op het EK in Drenthe. 

Jasper maakte in mei ook al zijn opwachting in de Tour de Gironde (derde in de tijdrit) en in de Trophée Centre Morbihan. Zijn druk buitenlands programma bracht met zich dat men hem in eigen land weinig te zien kreeg. Je kunt niet overal tegelijk zijn maar de weinige keren dat hij er wel was verliep dat niet onopgemerkt. Behalve in Herbeumont werd Jasper ook in het BK tijdrijden in Waregem tweede na (dat andere fenomeen) Duarte Marivoet Scholiers, die over de 23 km. amper vijf tellen minder deed. Noteer dat Jasper veertien maanden jonger is dan Duarte. Zij haalden een uurgemiddelde van ruim 47 km. en zouden (niettegenstaande een kleiner verzet) in dezelfde tijdrit van de beloften zevende respectievelijk negende zijn geworden. 

En het tijdrijden, wat een mooie discipline waarin je zowel einzelgänger als teamplayerkunt zijn. Behalve in het BK ploegentijdrijden schitterde Jasper in nog drie andere ploegentijdritten: winst in die van de Vuelta al Besaya (Sp.), tweede in die van de Ain Bugey Valromey Tour (Fr.) en winst in die van Aubel-Thimister-Stavelot en dat telkens aan duizelingwekkende uurgemiddelden.  

Afsluiten doe ik met deze voetnoot: Jasper reed in 2023 één Vlaamse kermiskoers. In Hoeselt werd hij (na Tuur Goemaes) tweede in de massasprint. Ook in dat onderdeel kan Jasper dus zijn plan trekken.

1 opmerking: