maandag 4 december 2023

Voor Jonathan VERVENNE zal op een turbulent 2023 een gemoedelijk maar nièt gemakzuchtig 2024 volgen

 

Tijdens de lente illustreerde Jonathan Vervenne meer te zijn dan een notoir tijdrijder want hij won al op 4 maart in Béthune (Fr.) Le Tour des 100 Communes en twee zondagen later de Zuidkempense Pijl in Mol.

Een goed ingeduffelde Jonathan op weg naar eclatante winst in de nationale tijdrit van Poperinge.

Toch bleef het tijdrijden zijn core business met vooreerst de van de radar gebleven Tri2one van Almere (Ned.), waarin hij over de 28 km. aan 49,4 km./u. anderhalve minuut minder deed dan de 27-jarige late roeping Bart Lemmen (die zowaar op basis van die prestatie een tweejarig contract kreeg bij het huidige Visma - Lease a Bike). Voor Jonathan was het een mooie stijloefening voor de nationale tijdrit van Poperinge die op zijn beurt de generale repetitie was voor het BK de week daarop in Waregem dat hij cum laude (49,344 km./u.) won.

Tijd om in de examenmaand juni zijn zinnen te verzetten en zich te begeven op het minder bekend terrein van de Giro Next Gen, waarin hij zich enkel schrap zette in de korte inleidende tijdrit die aan 51,429 km./u. een gedeelde derde plaats opleverde. 

Meer moest dat niet zijn in de periode dat hij voor het tweede academiejaar op een rij slaagde in de eerste zit van zijn studies voor burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, waar hij in het beste geval nog vier academiejaren tegoed heeft.

De zomervakantie werd ingeleid met de gerenommeerde Giro della Valle d’Aosta - Mont Blanc, helemaal in functie van het WK in Glasgow een kleine maand later. Jonathan won er zowaar de bergprijs omdat hij in elke etappe zijn moment(en) koos en het voor de rest liet lopen. Hij kan de cols vlotjes pareren maar een klimmer is aan zijn 75 kg. hoegenaamd niet verloren gegaan.

Het WK tijdrijden genereerde een dubbel gevoel. Hij werd in Glasgow elfde waarbij een negatieve split meer en beter in de weg stond. Bij het eerste meetpunt werd hij pas als 25ste afgeklokt, bij het tweede als 20ste en bij het derde als 13de. Het spook van de loodzware slotkilometer had hem aangemaand tot behoedzaamheid onderweg. Een meer gedurfde start had hem kunnen doen landen in de buurt van de top vijf, waar hij alsnog slechts een halve minuut van wegbleef. Dergelijke inschattingsfout zal Jonathan wel niet gauw opnieuw maken.

De nazomer bracht niet wat hij ervan verwachtte omdat hij in de tweede rit van de Tour de l’Avenir over gevallen renners gekatapulteerd werd en met een complexe elleboogbreuk opgeraapt. Zijn seizoen zat er eind augustus al op terwijl hij nog veel verwachtte van de nazomer: het EK tijdrijden (waarin hij in 2022 al vijfde werd), de Flanders Tomorrow Tour (14de in 2022) en de Chrono des Nations (7de in 2022). In alle drie deze competities zag hij zich ruime podiumkansen weggelegd.


Jonathan in de driekleur als de lokomotief van het winnende zestal in het BK ploegentijdrit in Montenaken, gevolgd door Warre, Lars, Gil, Jordi en Siebe

Zelfs die eventuele successen hadden evenwel niet opgewogen tegen Vervenne’s mooiste overwinning, behaald in het BK ploegentijdrijden op 2 juli in Borlo dat hij, als de voortrekker in de nationale driekleur, aan bijna 53 km./u. samen met Lars Craps, Siebe Deweirdt, Gil Gelders, Warre Vangheluwe en Jordi Warlop won met bijna 100 seconden van het Lotto-Dstny Devo Team en met ruim twee minuten van EFC-L&R.

Of vincere insieme in de helderste toepassing en dat zal ook wel meegespeeld hebben bij de (met niet zoveel woorden uitgesproken) toezegging dat Jonathan Vervenne in 2025 onverkort deel zal uitmaken van het grote Soudal-Quick.Step, waarmee hij in 2024 al enkele keren zal mogen proefstomen in combinatie met het (zoals in Aosta 2023) aftasten van zijn limieten in de andere competities.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten