dinsdag 5 december 2023

 Kobe VAN DER VURST: prachtseizoen ondanks verminderde krachten

 



Kobe Van der Vurst (Ottergem, deelgemeente van Erpe-Mere), wat heeft die een merkwaardig prachtseizoen neergezet, zelfs al moest hij het ei zo na afsluiten zonder overwinning maar ook dat kwam tenslotte goed in Berlare op 30 september, zijn D-day van 2023. Hij haalde het daar van Lowie Baeck terwijl ook kampioen Senne Brys en Jinze Joris bij de geklopten waren. Deze overwinning deed enorm veel deugd maar was niet onontbeerlijk voor zijn welslagen. 



Kobe behaalde immers een karrevracht ereplaatsen, waarbij vooral deze: La Halluinberg Classic (5de), Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar (3de)het VK in Elverdinge (2de), de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde (6de), de 'Prins' in Bonheiden (4de), de GP Roger Baguet in Parike (6de), de Affligem Classic (7de), … ertoe deden.

Ook als eerstejaars won Kobe slechts één keer maar die zege was er al eind mei één met meerwaarde in Oostnieuwkerke, waar hij Matijs Van Strijthem en Corneel Vanslembrouck afhield. In 2022 stak Kobe al de neus aan het venster in de mooiste koersen, zelfs in de Tour de l'Aisne (Fr.) en in de Vuelta al Bajo Aragón (Sp.) liet hij zich als 14-jarige gelden.

“Ik vond hem verhoudingsgewijs als eerstejaars beter dan als tweedejaars”, bedenkt papa Koendie in Erpe-Mere een bloeiende zaak voor groene energie runt. Kobe kreeg permament te maken met een opspelende onderrug door een gekanteld bekken die de xoa-spier vastzette waardoor hij niet de gewenste kracht kon overbrengen naar zijn drijfstangen, wat zijn prestatievermogen verminderde. Het ging van kwaad naar erger tot zelfs de voedselopname verstoord werd.”




Wanneer de nood het hoogst is dan is de redding nabij of ietsje verder, meer bepaald in Oostduinkerke waar Kobe’s een tweede verblijf hebben. Ze kwamen er in augustus in contact met osteopaat Bastian Verbrugghe die de juiste diagnose stelde en zijn bekken juistzette. In de thuishaven deed kinesist Nick Kafkot de rest met dry needling (inbrengen van naalden in de spieren die daardoor snel en langdurig ontspannen) en met enkele dagelijkse oefeningen daarbovenop was het ongemak weggevlakt zodat Kobe weer pijnvrij én op volle kracht kon koersen. Behalve die bevrijdende zege in Berlare was er ook zijn sterke prestatie in de Affligem Classic, waar hij na een late fietswissel, alsnog in de uitgedunde hoofdgroep terugkeerde en naar de zevende plaats sprintte.

 

Wat zouden die procenten meer niet gegeven hebben tijdens de lente en de zomer? Dat moet dan blijken in 2024 wanneer hij, na een intense aanwezigheid in de Blaarmeersen, als 16-jarige neo-junior naar Crabbé-Dstny is overgestapt om een gefinetunded programma af te werken. 

 

Kobe was vooralsnog geen veelwinnaar. Bij de aspiranten behaalde hij globaal vijf overwinningen (onder meer in Maarkedal) en hij stond drie keer op het podium van een BK. Hij is in niets de beste maar in alles één van de beteren: op de piste, in het tijdrijden, op de hoogtemeters en aan de finish. 

En bovenal: een helemaal fitte Kobe zal nog straffer uit de hoek komen dan hij totnogtoe al deed. Er zit nog veel rek op zijn 71 kg. die hij over 1,88 meter verdeelt met een vetgehalte van amper 9%.


1 opmerking: