donderdag 21 december 2023

Thomas VAN DIJK: wacht maar tot hij groter én sterker is …

 

Thomas Van Dijk (Zandvoorde-Oostende) moet, na een meer dan (vooral onder de taalgrens) behoorlijk wegseizoen weliswaar zonder overwinningen, een schrale winter 2023-2024 voor lief moeten nemen.

Zijn jonge lichaam werd, niettegenstaande hij met mama Nele en papa Mark twee artsen in huis heeft, de voorbije maanden serieus op de proef gesteld: latente klierkoorts tijdens de zomer. Meteen heb je ook de verklaring waarom hij, na zijn tweede plaats in 2022 (op 12” van Miel Heuninck), ditmaal op identiek hetzelfde rondje slechts elfde werd met bijna 15” meer dan Miel, die zelf op bijna 6” parkeerde van de verbazende Mathiz Tielens. De kwaal moet dan al in Thomas’ lichaam gewoekerd hebben. Niet dat speelde hem in het wegkampioenschap parten, wel een afgebroken derailleur in de eerste ronde. Over and out want de andere vogels waren al meteen te vèr gevlogen.

 


Daar bleef het niet bij. Covid-19 en een CMV-infectie teisterden hem in november dermate dat duurzame rust geboden was. Eén van de meest nare gevolgen was dat hij zijn pistewinter op zijn buik mocht schrijven en dan vooral het VK op 25 november en het BK omnium op 28 januari 2024 zou moeten missen. In die laatste zou hij de fiere titelverdediger geweest zijn. Ja, er kwamen hete traantjes aan te pas om al zo langdurig van tevoren te weten dat hij op die weerloze manier afscheid zou moeten nemen van de driekleur die hem zo dierbaar als gegoten zat.

 


De donkerste dagen van het jaar werden dan maar in het teken gezet van core stability - oefeningen en van de voorbereiding der examens van het eerste semester. Zijn mental coach Marc De Fauw zal er hem wel al op gewezen hebben dat all what doesn't kill you makes you stronger. Zachter uitgedrukt: soms is het goed om als jonge tiener geconfronteerd te worden met de broosheid van een bestaan als coureur. Misschien is hij er eind januari alsnog bij in het BK omnium maar meer dan essentieel deelnemen zal er helaas niet inzitten. Verwacht hem liever fit en wel vanaf het hervatten van de wegcompetitie aan een op en top gemotiveerde Thomas, onder meer op zoek naar dichte ereplaatsen én overwinningen, de vorige dateert inmiddels van 18 september 2022 in Wielsbeke.

 

Thomas verdeelt 45 kg. lichaamsgewicht over 1,65 m met een BMI van amper 16,53. Zijn bloed bevat nog geen testosteron, meer rek kan je dus niet hebben. Fast seat belt dus wanneer Thomas zijn groeisprint inzet!

 

Thomas scoort wel al hoog scoort in zijn studies Latijns-Grieks, opgelijst met Content and Language Integrated Learning (natuurwetenschappen in het Engels en geschiedenis in het Frans)

 

Zoveel gezonder verging het in 2023 zijn anderhalf jaar jonger zusje Hanne die onomwonden stelt dat ze behalve dierenarts ook vèr wil komen in het wielrennen.

 

Vanwaar halen ze het?! Alvast niet uit de genen want hun Nederlandse papa Mark is geen familie van Stefan van Dijk noch van andere coureurs. Ook Vlaamse mama Nele heeft geen wortels in het wielrennen maar was wel een groot talent in het skeeleren tot een aanslepende blessure dat beëindigde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten