zondag 31 december 2023

Remco: gisteren weggereden, vandaag gewonnen;

Frank RAES snapt het niet …

 

Niet met de totaaltijd maar inzake voetafdruk won Remco de Vuelta van 2023

 

In het jaarlijks terugkerend Sportjaaroverzicht van HNB-Sportwereld door José De Cauwer (74); Jean-Marie Dedecker (71) en Frank Raes (69) verbaast eerstgenoemde zich over de demarche van Remco Evenepoel in de Vuelta.

 

Raes: “Wat ik mij afvraag: Remco wordt één dag weggereden. En ‘s anderendaags wint hij. Hoe kan dat? Ik snap het niet.”

 

In de korte (135 km.) maar loodzware Pyreneeënrit eindigend op de top van de Tourmalet moest Remco al na 50 km. op de Aubisque, de eerste reus van de dag, de rol lossen. Op de top telde hij bijna anderhalve minuut achterstand op de uitgedunde groep met de favorieten. Nog géén verloren spel dus en toch liet hij het lopen om als 60ste met 27 minuten mali te arriveren. Zijn klassement was foutu maar dat was juist wat hij wilde om de restérende acht dagen vrij spel te hebben, liever dat dan te ijveren voor een kleurloze vierde, vijfde, zesde of zevende eindplaats. Hij begon er al daags na de Tourmalet aan met een onverhoedse aanval op de Hourcere en maakte er met Romain Bardet als compagnon de route aan een soortement koppeltijdrit van 75 km. die hij in Larra-Belagua winnend afsloot en met ruim acht minuten voorsprong op de favorietengroep arriveerde.

Jumbo-Visma liet hem inderdaad begaan, met zijn aanvallen was hij hun natuurlijke bondgenoot want een buffer tegen Juan Ayuso, Mikel Landa, Enric Mas, João Almeida, … die de geel-zwarte top drie wel nog in verlegenheid konden brengen.

Remco hield het niet bij die ene beeldenstorm. Ook richting Lekunberri (waar hij als 4de arriveerde), op La Cruz de Linares (waar hij won) en in Guadarrama (waar hij 2de werd na Wout Poels) roffelde hij de luidste aanvalstrom zodat hij na de blauwe bolletjestrui van de bergprijs ook voor de groene van de puntenstand in aanmerking kwam. Die liet hij tenslotte wijselijk aan Kaden Groves, iets waarvoor Alpecin-Deceuninck hem ooit nog dankbaar zal zijn. Tussendoor kwam Remco in de 16de (en kortste) rit naar Bejes (Cantabria), waar Jonas Vingegaard zijn enige dagzege behaalde, als allerlaatste over de streep met bijna een kwartier achterstand ‘omdat hij Jumbo-Visma beloofd had zich gedeisd te houden’. Niettemin kwam Remco in de tijdsom alsnog uit op de twaalfde plaats met 16’44” meer dan de overbeschermde eindwinnaar Sepp Kuss.

 

Zelfs een allerbeste Remco zou kansloos geweest zijn tegen de kwalitatieve overmacht, ook Tadej Pogačar zou deze Vuelta niet gewonnen hebben van Jumbo-Visma, zoals de Sloveen tweemaal overkwam in de Tour, wat zouden we (zoals velen deden) Remco dan zwaar moeten vallen?

 

Toch was Evenepoel in de 78ste Vuelta individueel de meest consistente. In de tijdrit (25,8 km.) van Valladolid, die door de uitgeruste Filippo Ganna hors concours gewonnen werd, deed Remco à 55,5 km./u. duidelijk beter dan Roglič (+20”), Vingegaard (+1’02”) en Kuss (+1’27”).

 

Wat mij betreft heeft Remco de Vuelta 2023 gewonnen, niet met de tijd maar inzake voetafdruk: drie dagzeges behaald, tweede op punten, winnaar van de bergprijs en alsnog 12de in het vermaledijde tijdklassement waarin hij anders in aanmerking was gekomen voor de top zeven. 

Niemand komt in de buurt van dat sprankelende geheel waarmee hij een zekere Rik Van Looy uit 1959 (derde in de Vuelta en vierde in de Giro, beide opgelijst met vier dagzeges) memoreert én die van 1960: 11de in de Giro plus drie dagzeges én de bergprijs. 

Dat was inderdaad nòg stràffer maar Van Looy was dan al 25-26 jaar terwijl Evenepoel er nog 24 moet worden.

 

In de late jaren 50 en de vroege jaren 60 van vorige eeuw was er de illusie dat Van Looy de Tour kon winnen, vreemd genoeg leek dat toen minder onwaarschijnlijk dan met Evenepoel 65 jaar later. Remco is nochtans een betere klimmer en een veel betere tijdrijder dan Rik. Zij hadden als raakpunt dat de Alpen hen beter lagen/liggen dan de Pyreneeën.

 

Rik Van Looy was er in 1962 al 28 toen hij in de Tour debuteerde, Remco Evenepoel doet dat op zijn 24ste wars van een mustwin, een dagzege en top vijf in de tijd is zijn ambitie, ik had het behoedzamer bij een top tien gehouden, dan is de kans groot dat het meer en beter wordt. Misschien opteert Remco voor een copy paste van de Vuelta 2023 waarbij hij het in Frankrijk op mindere dagen veel minder laat lopen dan hij in Spanje deed. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten