zaterdag 2 december 2023

 Jo Van Gossum evalueert 2023 en werpt al een lijntje naar 2024 voor ‘zijn’ Crabbé-Dstny 

 

Jo Van Gossum is in Zoutleeuw de sterke man van Dakwerken Crabbé (dé specialist voor platte daken), dat hoofdsponsor is van het gelijknamige jeugdwielerteam waarin de bijna 49-jarige Truienaar behalve de sportieve leiding ook het departement sales & management behartigt. 

 

“2023 was voor het team een belangrijk jaar op sportief vlak, maar evenzeer achter de schermen”, blikt Jo terug.

 

Jarno Widar was het vlaggenschip van de geel-zwarte vloot met vooral overwinningen op de uci-kalender in Kuurne, de Classique des Alpes (Fr.), de Ronde van Vlaanderen, de Trofeo Emilio Paganessi (It.), de Giro della Lunigiana (It.), La Philippe Gilbert en zijn demonstratie op het BK in Brasschaat.

 

Widar was evenwel géén éénmansploeg, meer anderen deden een voorname duit in het zakje.
Victor Vaneeckhoutte, een teamplayer par excellence, behaalde een dagzege in de Saarland Trofep (D.), opgelijst met een rist ereplaatsen.
Lars Vanden Heede onderscheidde zich spraakmakend in het tijdrijden maar ook in Nokere, Damme, Harelbeke, de Jungels, Morbihan en de Patton deed hij mee voor de vette prijzen en monopoliseerde La Ronde des Vallées (Fr.). De meeste prestaties realiseerde hij als de Vlaamse drager van de FCWB-trui.

Matthijs De Clercq, Kamiel Eeman (ondanks twee breuken), Milan Donie, Matisse Geeraerts, Seppe Geerinck, William Graff (winnaar van de GP Patton), Cas Hermans, Nio Vandevorst en Jarne Van Dyck lieten zich al evenmin onbetuigd.

 

Van dit puikje stromen er zes door naar de hogere regionen van de u23: Donie, Eeman, Vaneeckhoutte en Widar naar Lotto-Dstny, Vanden Heede naar Soudal-Quick.Step en Graff naar Circus-ReUs-Technord,
Bij de nieuwelingen werd Jarne Kempeneers de Vlaamse FCWB-kampioen en Emil Siegers de Belgische bij de eerstejaars.

 

Jo Van Gossum was behalve clubleider ook organisator van de profkoers Famenne Ardenne Classic (1.1), in prachtig najaarsweer verreden en een kolfje naar de hand van Arnaud De Lie, die zijn opleiding genoot bij Dakwerken Crabbé - CC Chevigny.

 

Al deze realisaties werden extra-sportief beloond met de komst van Dstny als co-sponsor, die aan de uitrusting een turquoise tint zal geven. Crabbé-Dstny is voortaan de jongste trap van de Lotto-piramide. 

Jo Van Gossum kon zich voor 2024 geen betere insteek wensen.

Het consolideren van een keurkorps bij de 17- en de 18-jarigen was een voorname uitdaging, die hij cum laude waarmaakte. Aan de eigen kweek met onder anderen De Clercq, Geerinck, Hermans, Kempeneers, Vanden Wijngaert, Vandevorst, Van Dyck, … werden vooral Edouard Claisse, Thor Feyaerts, Michiel Nijst, Kobe Van der Vurst, Jenthe Verstraete , … als nieuwe sterke waarden toegevoegd, zodat Crabbé-Dstny ook in 2024 tot de fine fleur van de internationale junioren zal behoren.

 

Ziedaar de ‘zichtbare’ kant van de zaak maar daar komt backstairs nog veel meer bij kijken: de teambuilding van half november, de wekelijkse stabiliteitsoefeningen (core stability) die de renner comfortabeler in het zadel zetten, de trainingen op de weg vanaf 2 december en op 28 december de voorstelling en uitreiking van de nieuwe kledij, het op punt stellen van het vele materiaal, de stage in Spanje in februari, … 

De actieradius van Lotto-Dstny heeft naast de weg ook tentakels in het veld, de off road (gravel of MTB) en op de piste. 

 

2024 wenkt. Nòg beter doen dan in 2023 is een utopie, al weet je maar nooit maar het mag geen obsessie zijn. Deze uitdaging genereert geen extra druk maar extra motivatie in een optimaler kader dankzij het opzoeken van betere accomodaties tijdens buitenlandse verblijven.

Ook de factor fun moet voor Van Gossum gestand blijven en dus moet er behalve aanmoedigend ook wel eens afremmend worden opgetreden tijdens de afwerking van een uitdagende kalender, die bulkt van nationale en internationale topkoersen.

 

Regner c’est prevoir, je moet het Jo Van Gossum geen tweemaal zeggen en dus kijkt hij niet enkel uit naar 2024 maar al verder. Nu is hij het manusje van (vrijwel) alles: de ploegleider in de Belgische koersen die nieuwe sponsors aantrekt, nieuwe renners scout en aanwerft. Buitenlandse wedstrijden moet Jo aan zich (wegens zijn core business bij Dakwerken Crabbé) aan zich voorbij laten voorbijgaan en dus vormt hij een complementair duo met Laurent Mars tijdens de koers, waarin hij de renners zo vaak mogelijk probeert te bevoorraden en gebeurlijk taktisch bij te sturen.

Een vijfjarenplan opstellen is even moeilijk als onnodig, je moet het van jaar tot jaar aanschouwen met als edele inzet telkens enkele jongens optimaliseren voor hun volgende belangrijke stap naar de beroepscategorie. Het zullen er niet elk seizoen zes zijn, beseft Jo ook wel. Over vijf jaar wil hij de optelsom maken hoeveel volwaardige contractrenners er voorafgaandelijk z’n revue gepasseerd zijn. 

Dat wordt dan zijn portfolio om geïnteresseerde sponsors en volgende jonge tieners naar zijn kwikzilveren stichting te lokken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten