maandag 11 december 2023

Eind goed, al goed 

voor Gibbe STAES  

 

2023 werd voor Gibbe Staes hoegenaamd geen onverdeeld gelukkig seizoen zodat hij wat onder de radar geraakte maar wie hem moest zien zàg hem en dat leidde naar de afsluitende bedenking: eind goed, al goed!

 

Gibbe kende een schoorvoetend begin dat enkel werd opgelijst door eclatante winst in Tombroek Koerse (Rollegem-Kortrijk) maar die éne zwaluw maakte ook zijn lente niet. Dat werd vooral in kaart gebracht door het feit dat hij (weliswaar zesde) in het BK tijdrijden in Waregem bleef steken op driekwart minuut van Duarte Marievoet Scholiers.

 


De openbaring van Gibbe Staes (Retie) voltrok zich tijdens het BK tijdrijden in Koksijde 2021 toen hij als 15-jarige tweedejaarsnieuweling boven verwachting vierde werd, een mijlpaal en het begin van nog meer moois: fraaie ereplaatsen in de Triptique Ardennais (4de), de Ardennenkoers van Couvin (10de), de Tour de la Basse Meuse (7de), de ‘Keizer’ (3de), de Affligem Classic (4de) en last but not least een opmerkelijke passage in de 3-etappenfahrt Ronneburg (in de Duitse deelstaat Hessen)met, in samenspel met afwerker Niel Meulemans, tweemaal tweede en zevende werd in de daguitslagen annex de tweede de eindplaats. Veel allrounder kun je niet zijn dan de bescheiden aspirant van weleer in 2021 werd.

In de winter van 2020-2021 was Yvo Van Herck erbij gekomen en hij deed Gibbe gerichter trainen. Toch was het ook voor Gibbe een verrassing dat hij op 17 juni 2021 in Koksijde out of the blue zo hoog opveerde en kort daarna met Milan De Ceuster, Niels Driesen, Sente Sentjens, Liam Van Bylen en Yarno Van Herck voor Acrog-Tormans Balen BC in Borlo het BK ploegentijdrit won. Enkel een eigen individuele overwinning ontbrak en daar deed hij wat aan in het verre Fernelmont (Namur), waar hij won vier jaar en vier maanden na zijn overwinning in Herenthout als 11-jarige tussen de 12-jarige aspiranten.

 

Als junior leek hij in 2022 te blijven hangen, zeker als eerstejaars met amper één top vijf op paasmaandag in Westkerke. De zomervakantie van 2023 werd drastisch uitgehold door kommer en kwel. Eerst een complexe elleboogbreuk en vervolgens een schouderkwetsuur (kort na zijn heroptreden opgelopen in Herbeumont) deden hem vooral de Ain Bugey Valromey Tour (Fr.) moest. Goed dat hij eind juni al geschitterd (dagzege en tweede eindplaats) had in de Vuelta al Besaya (Sp.), wat hem naderhand goed van pas zou komen. 

Vanaf de tweede helt van augustus redde hij nog aardig wat meubelen met de tweede eindplaats in de Boucles de l’Oise (Fr.) en hij hielp Sente Sentjens de Vuelta a la Ribera del Duero (Sp.) winnen. 

Toch oogde zijn toekomst enigszins onzeker. Bij Kevin Hulsmans was hij intussen onder de radar gebleven en diens Soudal-Quick.Step Devo Team raakte volzet. Goed dat Gibbe in de Vuelta al Besaya in het blikveld van de scout van het UAE Team Emirates Gen Z was beland. Die instantie liet in november eindelijk weten dat hij daar, net als Duarte Marivoet Scholiers, welkom was en meteen ook op de eerste stage in de buurt van Alicante en na de feestdagen op een tweede in Mallorca. Daar zullen Duarte en Gibbe in contact komen met ’s werelds nummer, Tadej Pogačar en onder anderen ook JoãAlmeida, Juan Ayuso, Marc Hirschi, Rafal Majka, Nils Politt, Marc Soler, Tim Wellens, Adam Yates, … Dat zal Gibbe een boost van jewelste bezorgen.

 

“Van Gibbe zullen ze geen spijt van krijgen”, benadrukt Patrick Laenen, zijn ploegleider bij Acrog-Tormans Balen BC. “Hij is een uitmuntende teamplayer die ook best wat reliëf aankan, niet meteen de hoogste cols maar wel het meeste wat zich daar net onder bevindt. En het tijdrijden zal hij ook wel niet verleerd zijn.”

 

Een eerste inkijk in zijn programma 2024 leert dat Gibbe niet in het minst in de Italiaanse koersen zal ingezet worden. Italië, één van de weinige Europese landen waar hij als jonge tiener nog niet gekoerst heeft maar waar hij zich ongetwijfeld in zijn sas zal voelen. Het is ook meer dan een voetnoot dat Gibbe (geboren op 9 oktober) vrijwel het hele seizoen 2024 als een 18-jarige zal doormaken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten