zondag 3 december 2023

Hoe een nadeel op een voordeel uitdraaide …

 

Gianluca POLLEFLIET niet bij Lotto-Dstny want langduriger bij Decathlon - AG2R La Mondiale

 

Hij was er graag en leek er gebeiteld want hij kwam er tot volle ontplooiing omdat hij er zijn ding kon doen, inclusief zijn affiniteit voor de piste. Het lag voor de hand dat hij vanuit het Devo Team zou doorstarten naar Lotto-Dstny Pro Tour. Toch gebeurde het niet omdat Lotto-Dstny te lang draalde om hem niet te laten ontglippen. Maar goed ook dat ze dat deden want daardoor kon Gianluca ingaan op een driejarig lucratief contract bij Decathlon - AG2R La Mondiale.


 

Gianluca Pollefliet (Hamme) was begin 2019 een new kid in town want een adept van de BMX, waarin hij een topper was met zes Belgische titels, vier WK- en twee EK-finales. Behoren tot de jonge wereldtop gaf hem een ongekende kick, die gaandeweg werd overstegen door de lokroep van de baan en de weg extra aangezwengeld door fysieke testen die uitwezen dat zijn spieren (nòg) geschikter zijn voor duurprestaties dan voor het explosieve werk.

Eén en ander werd tijdens de winter 2018-2019 op smaak gebracht aan de Blaarmeersen, waar hij zich tot één van de vijf besten opwerkte. Vanaf half april stapte hij ook naadloos over naar de weg. Tien dagen later werd hij (na Robbe De Pauw) tweede in Berlare, waar hij drie en een halve maand later wèl won en er zijn vierde overwinning in elf dagen tijd behaalde. Hij had er dan ook al de Europese baankampioenschappen (kilometer, achtervolging en keirin) in Frankfurt opzitten.

Half november volgde het grote genoegen om met Noah Vandenbranden aan de Gentse Toekomstzesdaagse deel te nemen. Beide benjamins reden er niet voor spek en bonen tussen maar verpulverden in hun leeftijdscategorie tot tweemaal toe het baanrecord (28”245) van Oliver Wulff Frederiksen en brachten het op 27”876 respectievelijk 27”842). Grijze mussen waren ze op geen enkel moment, wel smaakmakers die ook nog de eindsprint wonnen en nogal wat monden deed openvallen.

 


Gianluca Pollefliet wordt gekoesterd als een voorname troef in de Belgische pisteploeg die nadrukkelijk focust op de Spelen in Parijs maar hoegenaamd niet ten koste van de wegcompetitie, dat zou pas zonde zijn.  

 

Gianluca’s motor genereerde extra pk’s tijdens de twee campagnes bij het Lotto-Dstny Devo Team. Vooral de rittenkoersen deden deugd zodat hij in de ééndagskoersen nòg sterker uit de hoek kwam en meedeed voor de vette prijzen zoals in de GP Lillers (na contractrenner Milan Menten 2de in 2022), de Youngster Coast Challenge (7de in 2022 en 3de in 2023), de Dorpenomloop in Rucphen (2de na Laurenz Rex), de Zuid-Kempense Pijl in Mol (2de na Jonathan Vervenne), Paris-Roubaix (8ste) in 2023.

Het mooiste viel hem te beurt op de laatste zondag van mei en de eerste van juni, waarin hij respectievelijk de Omloop HNB en de Memorial Vanconingsloo won. Minstens even straf was dat hij aansluitend in Giro Next Gen tweemaal vierde en één keer zesde werd in de daguitslag. 

Gianluca  was helemaal zen voor het EK op de baan in Sangalhos (Port.), waar hij zowel in de afvalling (na Tim Torn Teutenberg) als in de madison (met Noah Vandenbranden) tweede en in de ploegenachtervolging derde werd.

Een maand later stond hij er ook in het snel verreden BK van Putte (waar hij het podium deelde met Simon Dehairs en Floris Van Tricht) en in het EK op de VAM-berg in Drenthe (waar hij elfde en eerste Vlaming werd). Kort ervoor was hij in Herentals (na de 27-jarige Deen Rasmus Bøgh Wallin) tweede geworden in de GP Rik Van Looy.

 

Wat een sprankelende optelsom die Lotto-Dstny toch niet helemaal overtuigde zodat Gianluca gedoemd leek tot een verlengd verblijf in de wachtkamer van hun Devo Team. Decathlon - AG2R La Mondiale keek geamuseerd toe nadat het ervan uitging dat Gianluca niet beschikbaar zou zijn. Het Franse World Tour Team was al langer gecharmeerd door de prestaties die Gianluca neerzette in Lillers, de Tour de Bretagne, de Tour Alsace en in Paris-Roubaix. Het pakte uit met een niet te versmaden aanbodvoor drie (!) seizoenen. 

 

Gianluca (genoemd naar de vroegere stervoetballer Vialli) weet van zichzelf dat hij meer is dan een notoire sprinter maar iemand die ook onderweg de forcing kan voerenen dus durft hij op korte termijn zijn zinnen zetten op koersen als onder meer Kuurne, Nokere en Le Samyn.

Er zijn in 2024 niet in het minst dé Spelen in Parijs, waar hij (als starter) in de ploegenachtervolging aan de zijde van Tuur Dens, Lindsay De Vylder en Noah Vandenbranden medaillekansen ziet.

3 opmerkingen:

  1. Prachtig artikel van een toptalent. Van Gianluca hebben we nog niet het laatste gezien. Ik kijk al uit naar het komende seizoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet alleen een toptalent, ook een toffe kerel.

    BeantwoordenVerwijderen