woensdag 6 december 2023

Juist dàt maakt hem interessant

 

Gil GELDERS op wie je (nog) geen peil kunt trekken

 



Gil Gelders (Meldert-Aalst), maak daar maar eens een synthese van ... 

De hoogtemeters waren reeds bij de nieuwelingen natuurlijke bondgenoten die hem in 2018 lieten uitblinken in Herbeumont, Vresse-sur-Semois, de Vuelta al Baja Aragon (Sp.) en het Critérium Européen (Lux.) nog beduidend hoger inschatten. Ook de Vlaamse Ardennen en de uitlopers naar Henegouwen, inzonderheid Frasnes-lez-Buissenal en Orroir waren wingebieden.

 

Als neo-junior zette hij de ingeslagen weg bedaard verder, waarbij het opviel dat hij zijn dichtste ereplaatsen stuk voor stuk onder de taalgrens behaalde, ook in de slotrit van Thimister-Aubel-Stavelot en in de GP Ernest Beco in Jemeppe.

 

 Op aangeven van Johan Molly was het Bingoal WB Devo Team de ideale tussenstap naar Soudal-Quick.Step. 

Dat leverde hem de dierbare wenk op van talentscout Johan Molly (de ontdekker van onder anderen Julian Alaphilippe en Enric Mas) om als belofte voor het Bingoal WB Devo Team te kiezen. Tijdens het tweede uitgeholde corona-seizoen vond Gil aanvankelijk zijn draai niet tot hij de negatieve spiraal doorbrak en vooral de vierde eindplaats in de Tour de Namur bracht hem terug op de wielerkaart.

Le nouveau Gil Gelders etait arrivé met een tweede plaats in de GP Claude Criquielion, met winst in de GP van Affligem en met bovenal een dagzege in de Giro Next Gen, de bergrit (1887 hoogtemeters) naar Peveragno. Op de andere dagen liet hij het min of meer lopen omdat hij zich (nog) in staat achtte om dag op de zware cols dag na dag de hoogste wattages te ontwikkelen. 

De Tour de l’Avenir reed hij in onvoorwaardelijke dienst van de winnende Cian Uijtdebroeks terwijl hij in de aansluitende Ronde de l’Isard wel zijn eigen kans mocht gaan en daaraan een knappe zesde plaats overhield.

 

In Waregem op weg naar de vierde plaats in het BK tijdrijden.


In 2023 mocht het, bij zijn overstap naar het Soudal-Quick.Step Devo Team, nòg wat meer zijn en dat werd het ook. Winst in de Kattekoers in Ieper werd gevolgd door een dichtste ereplaats (na wijlen Tijl De Decker) in Paris-Roubaix. Was hij dan toch iemand voor de nerveuze koersen van het Noorden? Misschien maar zeker niet uitsluitend want tussendoor was hij zevende geworden in Liège-Bastogne-Liège en vierde (op ruim een minuut van Jonathan Vervenne, maar vrij kort na Robin Orins en Victor Vercouillie) in het BK tijdrijden in Waregem. 

Eén en ander werd op 12 juni ruim overstegen door een nieuwe dagzege in de Giro Next Gen andermaal in een loodzware bergrit (1682 hoogtemeters) naar Cherasco maar weer bewust niet verlengd in het klassement, waarin hij pas op de 42ste plaats werd teruggevonden. 

Een mooi klassement had een optie kunnen zijn in de Tour de l’Avenir maar die werd, door een serieuze val in de tweede rit, een maat voor niets. Gil kroop niet huilend weg in een hoekje maar vermande zich om daar uit eergevoel alsnog meer dan iets tegenover te stellen. Hij laadde zich op voor een Italiaanse herfst, bekroond met een sprankelende zege in de Ruota d’Oro met zijn vele (1909) verspreide hoogtemeters, een mooi meegenomen opsteker aan het begin van het winterreces. 

 

Optelsom van dit alles is dat Gil Gelders reeds als 21-jarige met Soudal-Quick.Step deel zal uitmaken van de World Tour.

2024 zal voor hem geslaagd zijn indien hij over een jaar voor de spiegel kan staan met de conclusie dat hij zijn mooi contract met maximale inzet heeft gevaloriseerd. 

Er zijn ook nog zijn universitaire studies handelswetenschappen aan de KU Leuven, waarvan hij de zomerexamens goed zal weten in te plannen 


4 opmerkingen: