Ook Kanegem, Tielt en Roeselare zijn hem allesbehalve vergeten …
Waregem memoreert 100ste geboortedag Briek Schotte met een unieke munt
Vlaanderen vergeet zijn wielercoryfeeën niet!
7 september 2019 is de 100stegeboortedag van Briek Schotte, die als het ware symbolisch overleed in de ochtend van 4 april 2004 terwijl de 88ste Ronde van Vlaanderen zich op gang trok.
Naar aanleiding van die 100stegeboortedag werd door Koninklijke Munt van België een herdenkingsmunt (tien euro in ‘Zilver Proof’) geslagen die op donderdag 5 september wordt voorgesteld in Briek Schotte - zaal van het stadhuis Waregem, de locatie van Brieks laatste rustplaats. Hij werd er in 1987 als ereburger geïnaugureerd. Ijzeren Briek woonde jarenlang in deelgemeente Desselgem, dat in 2010 ‘dorp van de Ronde van Vlaanderen’ was en jaarlijks uitpakt met de Memorial Briek Schotte, dit jaar op dinsdag 10 september.
De uit Kanegem afkomstige wielerkampioen nam twintigmaal deel aan ‘Vlaanderens (zelfverklaarde) mooiste’, die hij in 1942 en in 1948 won. Hij werd ook tweemaal wereldkampioen (Valkenburg 1948 en Moorslede 1950) en eindigde in de Tour de France van 1948 tweede na de ongenaakbare Gino Bartali. Briek was daarna, met overwegend succes, gedurende dertig jaar de ploegleider van een respectabel aantal coryfeeën. Hij was de vleesgeworden rode draad door de naoorlogse wielergeschiedenis van vorige eeuw maar ook daarna behield hij zijn voetafdruk in het wielergebeuren en nu nog wordt er naar hem en zijn quotes overvloedig gerefereerd.
NAAR BRIEK GENOEMDE FIETSROUTES
Ook Kanegem, Tielt en Roeselare zijn niet achteloos voorbijgestapt aan Brieks honderdste geboortedag. Twee fietsroutes werden in het leven geroepen met als uitvalsbasis de Tieltse Markt en in de belendende Kortrijkstraat een openluchtexpo, gelardeerd met foto's en citaten van Briek Schotte. De langste tocht, “de Briek XL van 70 kilometer”, maakt een mooie lus tot in Roeselare, waarbij uniek is dat, na samenspraak met Westtoer, de knooppuntennetwerken Brugse Ommeland en Leiestreek met elkaar worden verbonden.
Het Roeselaarse wielermuseum KOERS (dat ondergetekende liever ‘Koerselare’ had genoemd) ligt op het traject met als mooie extra dat wie met de fietskaart in de hand kan illustreren dat hij de route koos, tot 30 juni 2020 twéé euro korting krijgt op een Koers - toegangsticket. Briek was aanwezig op de vernissage van het Wielermuseum in 1998 en dat schiep een band.
De tweede route “het Briekske” is met zijn 32 kilometer korter en vertrekt, net als de Briek XL, op de Markt van Tielt voor een meer gezinsvriendelijke tocht.
Beide mooie routes kunnen op elk moment worden afgehaspeld met deze zomer een bijkomend, gemarkeerd lusje door het kernwinkelgebied. Voor de koersfreaks is dat een extraatje want zo kunen ze ook de panelen op de ruiten van de collegesite in de Kortrijkstraat bewonderen, waarop onder meer afbeeldingen en citaten van Briek prijken.”
FEESTELIJK BRIEK-WEEKEND
Op zaterdag 7 en zondag 8 september wordt in Kanegem, Brieks geboortedorp, een feestweekend georganiseerd met expo's van wielershirts en wielercartoons alsook een wielerbeurs. Op zondag is er de Memorial Briek Schotte, een rit van 75 kilometer door het leven van de flandrien. De fietsroutekaart is gratis verkrijgbaar bij het Stadspunt Tielt, de Poelbergsite, het wielermuseum KOERS en gratis te downloaden via www.tielt.be.
Benieuwd wat ze in de fruitmaand in Italië op het getouw zullen zetten voor Fausto Coppi, wiens 100stegeboortedag acht etmalen volgt op die van Briek Schotte. Nog meer wielercoryfeeën werden in 1919 geboren, inzonderheid Jan Derksen en Ferdi Kübler, die 92 respectievelijk 96 jaar werden. Ook zij zullen in Nederland respectievelijk Zwitserland wel niet vergeten worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten