woensdag 14 december 2022

Een klimmer is hij alvast nièt …

 

Axel LAURANCE bij Soudal-Quick.Step: uitgesteld maar (misschien) niet verloren 

De door wielerflits.be verstrekte info klopt: Patrick Lefevere had Axel Laurance graag als 30ste renner voor Soudal-Quick.Step in de armen gesloten maar zijn budget, waar hij nooit van afwijkt, liet dat niet toe.

Axel Laurance, die op 13 april 23 jaar wordt en dus nòg 15 maanden jonger dan Remco Evenepoel, is anders dan men ons wil voorhouden.

Axel won als tweedejaarsjunior de openingsrit van zowel de Ronde des Vallées als van de GP Rüebliland (vòòr Quinn Simmons), opgelijst met een vijfde respectievelijk tiende eindplaats. Voorafgaandelijk eindigde hij, na winst met AG2R La Mondiale u19 in de korte ploegentijdrit, zevende in Aubel-Thimister-Stavelot. Eén en ander leverde hem een WK-selectie op in Harrogate, waar hij de finish niet haalde.

Als neo-belofte kwam hij amper in competitie met een elfde plaats in Paris-Tours u23 als enig noemenswaardig resultaat. Toch mocht hij al op zijn 20ste overstappen naar de beroepscategorie, niet met AG2R La Mondiale maar met het bestaansjonge B&B Hotels - Vital Concept. Als 20-jarige mocht hij nog opdraven met de Franse beloftenwaarvoor hij een dagzege behaalde in de Course de la Paix won en dat bijna herhaalde in de Tour de l’Avenir. Voor de rest kwam hij nergens in het stuk voor, waarbij de vermelding DNF geregeld vòòr zijn naam opdook.

2022 werd beduidend beter vanaf de Tour de Wallonie, waar hij tweemaal een gretige hand naar een dagzege uitstak waardoor hij tweede werd op punten. Dat vormpeil kon hij consolideren in de Artic Race of Norway en de Tour Poitou -Charentes zodat hij klaar was om te scoren in een World Tour – manche met een tweede plaats na Wout van Aert maar vòòr Arnaud De Lie in de Bretagne Classic. In oktober behaalde hij alsnog zijn eerste profzege in Zagreb, terminus van de vierde rit der CRO Race. Dat was een voltreffer want behaald op Jonathan Milan (die er al twee dagzeges had behaald) en eindwinnaar Matej Mohoric, die eerder op het jaar Milano-Sanremo had gewonnen. 

Axel Laurance wordt in de wandeling een klimmer genoemd maar als hij iets nièt is dan is het toch wel dat. Hij zal in het beste geval eerder een allrounder zijn die steevast in aanmerking zal komen voor een dagzege en die ook kan scoren in de betere ééndagskoersen, zoals hij dus al deed in Plouay.

In die optiek is het misschien goed dat Patrick Lefevere hem (nog) niet kon hebben. Axel wordt zelfs aangekondigd bij Ineos maar indien er interesse was dan zou dat meteen geconcretiseerd zijn. Het zal eerder AG2R Citroën worden indien Axel niet te wijdgaapt vanuit het besef dat hij meer vragende dan biedende partij is, wat hem sowieso in een minder comfortabele onderhandelingspositie zet. En onderwijl Soudal-Quick.Step van buitenaf toezien wat Axel Laurance effectief in zijn mars heeft.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten