vrijdag 9 december 2022

EFC-L&R-AGS

een evergreen in wielerland 

met Wim FEYS als gouden gids

 

EFC-L&R-AGS onderging een grondige gedaanteverwisseling.

Van et effectief 2022 werden enkel Jens Delahaye, Sander Inion, Michiel Nuytten, Joes Oosterlinck, Senne Thonnon, Jan Van Dyck, Kenneth Verstegen en Senne Willems overgehouden.

Aan hun zijde zijn er elf nieuwkomers: Bert Bolle (Jonge Renners Roeselare), Thomas De Pestel (Mysenlan-PXL Carpets), Jean-Baptiste Declercq (Isorex CT), Brem Deman (VDM-Trawobo), Joppe Heremans (VDM-Trawobo), Yorick Slaets (Avia-Rudyco), Ben Squire (VDM-Trawobo), Floris Van Tricht (Urbano-Vulsteke) en Victor Vercouillie (Dovy Keukens - FCC). Niels De Clerck en Thibaut Pauwels werden gerecruteerd uit de eigen jeugdwerking.

 

Ploegleider-wegbereider Wim FEYS.
(foto Gino COGHE)

Voor Wim Feys was 2022 een speciaal jaar. Hij begon als vijftiger aan zijn 23ste seizoen als ploegleider. 2022 werd niet bepaald een grand cru classé, ook al omdat er negen eerstejaars dienden te worden ingepast. In 2023 zijn er dat nog vijf zodat op meer maturiteit kan worden teruggevallen.

“Michiel Nuytten was het grote lichtpunt”, stelt Wim met genoegen vast. “Indien hij de fraaie lijn in 2023 kan doortrekken dan wenkt er iets moois. Wij zullen hem daar graag in helpen.” 

De meesten kennen de wordingsgeschiedenis van Wim als ploegleider of: hoe een dubbeltje rollen kan …

Wim zou op zijn 29ste vanaf 2001 uitkomen voor Mapei-Quick.Step maar kreeg op 11 augustus 2000 tijdens de kermiskoers van Buggenhout-Opstal een hartaanval en werd aangemaand per direct te stoppen met koersen.

Wim Feys was verloren voor het aktieve wielrennen maar niet voor de omkadering. Hij werd door Willy Van Keirsbulck meteen gesolliciteerd voor de sportieve leiding van Beveren 2000 en Wim bleef dat doen tot hij in 2010 nood had aan een nieuwe uitdaging. Significant dat Beveren 2000 meteen de handdoek gooide. De meeste renners konden terecht bij de Lombarden van Michel Pollentier, die Wim Feys kon overhalen om als ploegleider mee te komen. Pollentier nam op zijn 70ste afstand maar Feys blijft steevast op de barricaden, al speelde zijn gezondheid hem opnieuw enige parten.

 

2023 kondigt zich onder een gunstig gesternte aan. 

“De komst van Frank Glorieux is een zegen”, meent Wim. “Na Van Keirsbulck en Pollentier was er nood aan iemand die de lijnen uitzet en duidelijke eindbeslissingen neemt. De werkwijze verandert niet drastisch tenzij dat de performance junioren en de beloften dichter bij mekaar zullen aanleunen met Tom Vlerick als bindteken. Ikzelf zal af en toe plaatsnemen in de volgwagen van de junioren om die wisselwerking te bevorderen.”

“2023 zal voor ons geslaagd indien wij minstens één discipel kunnen afleveren aan de beroepscategorie: Michiel Nuytten en/of eender wie anders. Het is natuurlijk ontmoedigend à frustrerend om te moeten vechten tegen de bierkaai van de meer bemiddelde Devo Teams waardoor wij ook meer en meer verstoken worden van deelname aan interessante buitenlandse koersen als bijvoorbeeld de Tour de Bretagne, waar wij al enkele jaren niet meer welkom zijn. Het is een vicieuze cirkel. We moeten dus roeien met de riemen waarover we beschikken in de wateren die ons gegund worden. Vanuit die underdogpositie kunnen wij enkel maar verrassen, niet teleurstellen. Daarenboven zorgt The Lead Out Company voor een nieuwe dynamiek. Ik heb er nog altijd evenveel zin als twintig jaar geleden."

1 opmerking: