vrijdag 23 december 2022

La surprise du Conseil

Stéphane HEULOT

un lapin blanc?!

 

Het moet erg gesteld zijn met onze Vlaamse mensen. Behalve profvoetballers voor de eigen competitie hebben we ook geen ingezetenen meer die bekwaam geacht worden omde wielercel van La Loterie Nationale te leiden.

Zodoende heeft de Raad van Bestuur, waarin Jannie Haek recentelijk een stap opzij zette en die nu voorgezeten wordt door Roger Malevé en waarin ook enerzijds Olivier Alsteens en Bénédicte Lobelle (voor de Nationale Loterij) en anderzijds Joris Van Rymenant en Joachim Lauwers (voor Dstny) Stéphane Heulot aangesteld als de opvolger van John Lelangue.

Stéphane qui? Heulot! Een 51-jarige Bretoen uit Rennes die begin oktober 2014 huwde met Nele Dewaele, een kinesiste uit Desselgem, met wie hij in Oekene woont. De Krant van West-Vlaanderen wijdde er toen een bijdrage aan. Acht jaar later zullen ze dat volgende week opnieuw doen.

Stéphane Heulot is geen wielervreemd individu maar toch een absolute verrassing die niemand van buiten de perimeter van Lotto zag aankomen. Heulot was gedurende tien jaar contractrenner bij Franse ploegen en deed het niet onaardig, vooral niet in 1996 toen hij over zijn kakelverse Franse kampioenentrui gedurende drie dagen le maillot jaune mocht trekken. Op het fanatiek willen behouden van dat kleinood beet hij een knie op stuk tot hij op weg naar Les Arcs als een martelaar afstapte. Toch liet hij de Tour niet zomaar los maar eindigde hij in de drie aansluitende edities opeenvolgend 20ste, 14de en 13de. Ook in Milano-Sanremo, La Flèche Wallonne, de Amstel Gold Race, de Giro di Lombardia en het WK eindigde hij minstens één keer in de top twintig. 

Na zijn carrière werd Heulot de spreekbuis van Saunier Duval, de ploeg van manager Mauro Gianetti waarin onder anderen Leonardo Piepoli en Riccardo Ricco die voor doping uit de Tour van 2008 werden gezet. Sauniet Duval hield op te bestaan. Heulot richtte daarna een eigen team op: Besson Chaussures, dat later Saur-Sojasun werd en tenslotte Sojasun, dat eind 2013 ophield te bestaan. Rally UHC Cycling (USA), waaruit het huidige Human Powered Health (waarvan Gijs Van Hoecke en Sasha Weemaes deel uitmaken met Hendrik Redant als ploegleider) werd zijn volgende uitdaging die hij uitzong tot eind 2019.

Nu wacht hem een veelomvattender opdracht bij het zieltogende Lotto-Dstny dat hij moet relanceren. Dat zal gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn want je kunt bezwaarlijk beweren dat hij een heel performante kern van 26 onder zijn bevoegdheid krijgt.

2023 lijkt bij voorbaat een overgangsjaar te worden waarin veel zal afhangen van de bevestiging van de piepjonge Arnaud De Lie en de remontada van de acht jaar oudere Caleb Ewan. Een onmiddellijke terugkeer naar de World Tour zit er allesbehalve aan te komen. Een eerste welslagen van Heulot zou kunnen zijn dat hij de deelname van Lotto-Dstny aan de Tour 2023 zinvol maakt. Voor de Giro hebben ze inmiddels afgezegd en in alle andere manches van de World Tour hebben ze startrecht maar geen startplicht. Stéphane heeft bij deze missie niets te verliezen want dieper dan het in 2022 deed kan Lotto-Dstny niet meer wegzakken.

Heulot zal het wielrennen dus op de voet gevolgd hebben en met lede ogen kennis genomen hebben van de bizarre aanwervingen van Johannes Adamietz (D.) en Eduardo Sepùlveda (Arg.). Of zou hij ze avant-la-lettre aanbevolen hebben, ik kan mij niet voorstellen dat Kurt Van de Wouwer daarachter zit, zelfs al beweert hij dat ze het team body bezorgen.

Stéphane Heulot was de ontdekker van Alexis Vuillermoz, in 2015 de eclatante winnaar van de Tourrit die eindigde op de Mûr-de-Bretagne. Een andere Vuillermoz aanbrengen zou hem al een eind vooruithelpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten