dinsdag 3 december 2019

2020 wordt cruciaal
voor Rune Herregodts

Rune Herregodts heeft een moeilijk 2019 op geruststellende wijze afgesloten. Zes weken na zijn tweede plaats (na de bijna Belg geworden Zwitser Johan Jacobs) in de derde rit der Ronde van Vlaams-Brabant won hij de Memorial Igor Decraene. Rune deed over de 31,8 km. 24” minder dan Jasper De Plus, die zes weken later de internationale Chrono des Nations (Fr.) won, wat hem tenslotte een contract bij Wanty-Gobert opleverde.


Zo’n vaart nam het lang niet voor Rune, wel integendeel, hij mocht zelfs niet blijven bij Lotto-Soudal u23 en dat kwam onzacht aan maar geen nood, een alternatief onderkomen liet niet lang op zich wachten. Het was moeilijk kiezen tussen Home Solutions - Soenens en Hubo - Titan Cargo. Rune opteerde voor die laatste waarbij het hem vooral zinde dat François De Smedt ook maximale aandacht wilde hebben voor het tijdrijden, het handelsmerk van zijn Lokerense poulain. Toen Hubo - Titan Cargo op 1 december abrupt kleinschaliger werd en waardoor François abdiceerde, was Rune alsnog welkom bij Home Solutions - Soenens. Het zegt veel hoe hij ook, na een door kwakkelende bloedwaarden grotendeels mislopen 2019, blijvend naar waarde geschat werd. Daardoor kan hij ook opdraven in de u23 Road Series en in de manches van de Nederlandse Topcompetitie.

Rune begint in 2020 aan zijn ultieme campagne bij de beloften. Indien alles volgens plan verloopt is hij in juni bachelor geneeskunde nadat hij zijn drie academiejaren over vier jaren uitsmeerde. Daarna volgen, voor zijn master van zijn grote droom van sportarts, nog drie academiejaren plus stages. Zijn lente als coureur zal dus mede bepalen welke kant het vanaf de herfst van 2020 opgaat. Het kan op een dilemma uitdraaien want studeren en koersen hielden zijn leven in een boeiende balans. 

Wat hij in 2019 grotendeels misliep op de weg dat compenseerde hij meer dan een beetje op de baan. Zijn zesde plaats in zijn allereerste EK individuele achtervolging is behalve een opsteker ook een mijlpaal want met 4’17”599 bleef hij slechts twee honderdsten van een seconde onder het tienjarige record (4’17”390) van Dominique Cornu. Daarmee zet hij zijn karakteristiek van notoire hardrijder op zowel de lange als de korte(re) inspanning extra in de verf. Een team als Sunweb, dat hardrijden hoog in het vaandel voert, kan daardoor gecharmeerd zijn, zeker indien hij daar in de wegritten meer dan wat aan toevoegt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten