donderdag 12 december 2019

André  Maelbrancke,
de eerste succesboy
van W.S.C. Torhout

André Maelbrancke, een volbloed Torhoutenaar, was inzake successen de absolute pionier. Als nieuweling won hij in 1937 (toen W.S.C. Torhout weliswaar nog niet bestond) 57 koersen (waarvan 53 in de spurt). Een absoluut zegerecord dat pas in 1967 door Rik Van Linden en nog eens in 1968, met 60 respectievelijk 74, zou verbeterd worden. 

Rik Van Linden kwam zijn voorloper als zegerecordhouder persoonlijk opzoeken
in diens café "Criterium" en er worden nogal wat vergelijkende herinneringen opgehaald.
Rik III, die eigenlijk Kamiel heet, haalde veel meer uit zijn carrière dan André.
Maelbrancke werd net vòòr de Tweede Wereldoorlog beroepsrenner en werd in 1942, het stichtingsjaar van W.S.C. Torhout, werd hij kampioen van België, twee jaar nadat hij in Wilrijk (na Odiel Van Den Meersschaut) tweede was geworden. Hij haalde het op 12 juli in Brussel van zijn medevluchter Albert Sercu. Lucien Vlaemynck vervolledigde het podium. André kon zijn hoge beginvlucht evenwel niet aanhouden. Hij won weliswaar West-Vlaamse semi-klassiekers als de Elfstedenronde - Brugge 1945, Dwars door België - Waregem 1952, Kuurne-Brussel-Kuurne 1952 en last but not least driemaal (1945, 1950 en 1951) de Omloop van het Houtland in eigen Torhout.
De echte klassiekers waren hem evenwel te hooggegrepen. In de Ronde van Vlaanderen lag zijn limiet rond de vijfde plaats (in 1950). André was een bon vivant met Rodenbach als sociale brandstof. Om het aangename aan het nuttige te koppelen runde hij naderhand het sportcafé Criterium in de Hofstraat. André overleed helaas al in 1986 op amper 67-jarige leeftijd.

André Maelbrancke voerde een lange sliert beroepsrenners aan die bij W.S.C. Torhout aangesloten waren met als andere voornaamsten: Richard Depoorter, André Declerck, Albert Ramon, Leon Vandaele, Marcel Seynaeve, Gilbert Desmet, Noël Vanclooster, Rony Vanmarcke, Marc Lievens, Freddy Maertens, Michel Pollentier, Eddy Vanhaerens, Noël Dejonckheere, Werner Devos, Geert Vandewalle, Johan Devos, Peter Farazijn, Didier Priem, …
W.S.C. Torhout was vooral in 1977 ook hofleverancier van het grote Flandria met Carlos Cuyle, Rudy Hesters, Daniël Verplancke, Freddy Maertens en Michel Pollentier.  

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten