dinsdag 31 december 2019

Iljo KEISSE - Niki TERPSTRA
aan een nieuwe piekperiode toe

Soms rollen dingen, waarop je helemaal niet had gerekend, je zomaar in de schoot. Zo’n surprise du chef viel Iljo Keisse en zijn Nederlandse sidekick Niki Terpstra, behalve de overwinning op zich, zaterdagavond 28 december te beurt in de 100 kilometer ploegkoers in Kopenhagen-Ballerup (de locatie waar Rik Van Steenbergen in 1956 wereldkampioen op de weg werd), die ze aflegden in 1u50’50”, wat neerkomt op een moyenne van 54,14 kilometer per uur. Het was niet de initiële bedoeling maar niettemin braken ze daarmee gelijk het 59 jaar oude record van de Australiër Reginald Arnold en de Italiaan Fernando Terruzzi, die hun century aflegden in 1u52’14”, hetzij bijna anderhalve minuut meer dan Keisse-Terpstra. Het zal Iljo en Niki allicht géén euro extra hebben opgeleverd maar het curiosum zal hen ongetwijfeld extra blij hebben gemaakt.

Iljo en Niki zijn, zoals bekend, niet de eersten de besten maar Reginald en Fernando waren dat al evenmin.
Arnold meerde in 1947 in Londen aan met zijn landgenoot Alfred Strom (met wie hij zijn eerste zes z6daagsen won), vestigde zich naderhand in Gent en werd een notoir zesdaagsenrenner, hij reed er 103 en won er 16 van.
Terruzzi is nog meer beslagen want de Olympische kampioen van Londen 1948 snelheid en tandem (met de onbekend gebleven Renato Perona als sidekick). Hij won 23 van zijn 149 zesdaagsen en werd in 1967 (met Arnold) Europees kampioen ploegkoers.
Frappant is ook dat zowel Reg Arnold (bijna 92) als Fernando Terruzzi (90) een gezegende leeftijd bereikten met als mogelijke bijsluiter: op de piste zweven garandeert een lang leven.

Het zijn dus géén kleine jongens die Keisse en Terpstra bijna zestig jaar later van hun sokkel stootten. Tijdens de komende periode gaan ze op hun elan door. Overmorgen beginnen ze samen aan de zesdaagse van Rotterdam in Ahoy. Daar zijn ze lang niet aan hun proefstuk toe want ze realiseerden er vanaf 2013 een loepzuivere hattrick. Iljo won er al in 2007 met de Zuid-Afrikaan Robert Bartko en in 2010 met Danny Stam. Niki won er vorige winter met zijn Franse Direct Energie - kompaan Thomas Boudat. Bij winst zou het Keisse’s 29ste overwinning in een zesdaagse zijn, voor Terpstra de zevende. Iljo Keisse zou daarmee Didi Thurau bijhalen op de zeventiende plaats in de allertijdse ranking die onbedreigd aangevoerd wordt door Patrick Sercu, die er driemaal zoveel (88) won maar er in zijn tijdvak ook veel meer kon rijden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten