vrijdag 13 december 2019

W.S.C. Torhout
de absolute highlights

W.S.C. Torhout won zeven maal de Beker van België en werd evenveel keer interclubkampioen van België, een titel die toegekend werd op basis van een ploegentijdrit met vijf renners. De eerste titel, op 17 april 1963 in Halle, was de merkwaardigste. W.S.C. Torhout nam er aan deel met Marcel Blondeel, Roger Eeckhout, André Hendryckx en Leon Verkindere. Niet de meest ronkende namen inderdaad maar ze wonnen wel (in tegenstelling tot het mixed team de jaren voordien waarin nochtans onder anderen Gilbert Desmet en Leon Van Daele). De winnende vier bij de liefhebbers haalden een moyenne van 43,705 km./u. en zouden daarmee tweede (+19”) geworden zijn in het gemengd kampioenschap na Cureghem Sportif (waarvan Emile Daems, Roger Deconinck, Raymond Impanis en Ludo Janssens deel uitmaakten) beter hebben gedaan dan S.C. Denderstreek Aalst (met Frans Melckenbeeck), Antwerp B.C. (met Frans Aerenhouts, Louis Proost en Rik Van Steenbergen), S.V. Deerlijk (met Armand Desmet en Jef Planckaert), Lierse B.C. (met Ward Sels en Vic Van Schil), Gentse Velosport (met Benoni Beheyt, Arthur Decabooter, Staf Desmet en Michel Van Aerde) en C.S. Baulet (Ferdinand Bracke en Willy Monty). 

Incroyable mais vrai, zo ook de laatste titel, op 23 juli 1986 in Leke, in die discipline was er één om in te lijsten. W.S.C Torhout won met Marc Assez, Johan Devos, Jan Mattheus, Chris Scharmin en Patrick Vanvyaene. Scharmin was de lokomotief, die wanneer hij op kop kwam, de snelheid met vijf kilometer per uur opdreef wat enorm bijdroeg tot het uurgemiddelde van 47,418 km. Chris verkeerde in bloedvorm. Vier dagen later won hij ook, à la Frank Vandenbroucke (= vooraf aangekondigd waar en wanneer hij zou demarreren), ook het wegkampioenschap in Oostnieuwkerke met een kleine minuut voorsprong.

W.S.C. Torhout behaalde ook na André Maelbrancke nog vijftien (!) Belgische titels op de weg met: Noël Vanclooster (onafhankelijken in Libramont 1965), Freddy Maertens (liefhebbers in Nandrin 1971 en beroepsrenners in Dilsen 1976), Dirk Roose (junioren in Duffel 1974),  Erik Borra (nieuwelingen in Hasselt 1976 en junioren in Aubel 1978), Sonja Pleysier (meisjes-nieuwelingen in Hasselt 1976 en meisjes-juniores in Bocholt 1977), Michel Pollentier (beroepsrenners in Yvoir 1977 en in Vielsalm 1978), Claudine Vierstraete (meisjes-junioren in Aubel 1978), Marnik Vansevenant (nieuwelingen in Lembeek 1982), Rita Vansteelant (meisjes-nieuwelingen in Sinaai 1984), Geert Vandewalle (liefhebbers in Roosdaal 1985) en Chris Scharmin (liefhebbers in Oostnieuwkerke 1986). 
Op de piste werden, individueel en per ploeg, nog enkele titels meer veroverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten