zaterdag 7 december 2019

Robert Janssens 
weet héél véél van … 


Het competitieve wielrennen zal in 2020 zowat 120 jaar bestaan en Robert Janssens was zowat de helft van die tijd een bevoorrechte getuige, waaruit een meeslepende kronieker voortsproot.
Robert Janssens telt 80 lentes sedert 25 juni, en werd dus geboren ruim een maand voor Sylvère Maes zijn tweede Tour zou winnen om gedurende dertig jaar als de laatste Belgische winnaar te worden geboekstaafd.
Ha dé Tour, de rode draad door zijn halve eeuw wielerjournalistiek en nog kwam er, na 38 edities, een abrupt einde aan toen hij vanaf 2011 niet meer naar la douce France werd uitgestuurd maar vanop de redactie columns mocht plegen. Dat zal bij hem wel een dubbel gevoel ontlokt hebben. 
Grijze wijze Robert, die nagenoeg al zijn illustere tijdgenoten heeft overlééfd, kan veel evenementen en de aktieve betrokkenen fileren, doorspekt met mooie verhalen en pittige anekdoten.
Hij kende ze vrijwel allemaal, de actoren. Hij genoot hun vertrouwen en aanhoorde hun unieke belévenissen en bizarre getuigenissen. Hij lijkt wel de curator van de ontwikkelingen die het wielrennen overkwamen of te beurt vielen. Favoritisme was niet aan Robert besteed, al was iemand als Eddy Merckx toch het meest beklijvend.
"Van Koersen en Coureurs" is hoegenaamd geen banale weergave van de geschiedenis van de wielersport maar een meeslépend verhaal van de highlights die Robert er uit destileerde in een stijl die aanzet om het in één sessie uit te lezen. Dat laatste zal evenwel quasi onmogelijk zijn want Robert vervatte het in een turf van 650 blz., zijn testament van de koers die je kunt koesteren voor een democratische 25 euro, echt een onwaarschijnlijke prijs voor zoveel edel leesvoer. Het copieuze hebbeding ligt te fonkelen in de Standaard Boekhandel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten