vrijdag 13 december 2019

Na bergkoning is
Bahamontes
nu ook magazine-keizer

Hét” is er, het jongste nummer van Bahamontes en het hebbeding slaagt er telkens opnieuw in om de bewondering naar de hoogste toppen te voeren. Ook de 28ste editie (de specials niet inbegrepen) zal veel monden doen openvallen.
De eerste zeven vette jaren van Bahamontes zitten er meteen op en hebben een rijke oogst opgeleverd van urenlange leesvreugde.

Ik ben (voor velen) een straffe inzake het produceren van  leesvoer over de koers maar hoe langer ik Bahamontes ken, hoe bescheidener ik word. Toch blijf ik het doodjammer vinden dat ik met Jonas en Jelle maar niet “on speaking terms” geraak. Misschien ben ik “te min” voor hen, so be it!

Vorm en inhoud van Bahamontes zijn altijd even exquise en de gekozen thema’s zijn “steeds verrassend en àltijd hyperboeiend”. Het is dit keer niet anders. De cover verrast met het toepasselijke rugnummer 28. Poepsimpel, je moet er enkel maar aan denken hé?! Het is de vlag die de lading dekt want dit keer betreft het Cijfers en Letters”, wat moeten we  godbetert daarmee? Héél véél blijkt volgens het uitgesponnen “citaat van de makers”:

Het wielrennen is één langgerekte aaneenschakeling van cijfers. Rugnummers, tijdsverschillen, afstanden, wattages, datums, rangschikkingen, gewichten, records… Enzovoort, enzoverder. Van het magische rugnummer 51 van Eddy Merckx, over de cero’s na de komma van Alberto Contador tot de 55,085 van Victor Campenaerts.

Het zijn de getallen die de koers meetbaar maken. Het zijn de getallen die onderscheid maken tussen kopman en knecht, tussen winst en verlies, tussen hemel en hel. Het zijn de getallen die vaak met een paar uitgesproken cijfers heelder verhalen vertellen, of in een zucht de essentie van een hele koers of een carrière van vijftien jaar kunnen samenvatten. Cijfers dus, een meer dan ideaal thema voor 148 pagina’s Bahamontes.

En de letters uit de titel? Enerzijds een speelse verwijzing naar Cijfers & Letters
, het spelprogramma waarmee Zaki (papa van de Dewaele-broertjes) in de beginjaren van VTM furore maakte, maar vooral omdat uw Bahamontes nu al 28 nummers lang – speciale edities niét meegerekend – een verzameling van telkens een kleine 500.000 secuur na elkaar gezette serie letters is. Waar we met veel plezier nog minstens 28 nieuwe nummers aan toevoegen.    

Halen deze editie en liefst meteen, anders loop je een blauwtje omdat de vluggerds jou voor zijn geweest.                                                         
bahamontes.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten