woensdag 18 december 2019

He must be kidding …

Michel Wuyts zet Gilbert en Kompany op één lijn

De titel op Sporza.be bracht mij aan het schrikken "Met Philippe Gilbert haalt Lotto-Soudal zijn Vincent Kompany binnen" … 
Jawadde dadde: als dat al zo zou zijn dan moet John Lelangue … Marc Coucke wezen. Arm Lottto-Soudal, denk ik dan.
Laat mij beginnen bij Vincent Kompany godbetert: wat heeft die S.C. Anderlecht al bijgebracht? Juist, de vrije val in een volgende stroomversnelling gebracht! Op K.V. Kortrijk en op K.V. Oostende was hij verantwoordelijk voor meerdere tegendoelpunten. Hij kan half maart bepaald hebben welke West-Vlaams ploeg eventueel degradeert want tegen Cercle deed hij niet mee en paars-wit won. En wat regelde hij achter de schermen: barslechte transfers met de inmiddels weggestuurde nasi goreng als absolute flop om nog maar van Vlap te zwijgen. Kompany’s schaduwcoaching op K.V. Oostende op luttele meters van coach Frank in de dugout was zonder meer stuitend. Wat is Vercauteren loyaal door niet meteen op te stappen.

Philippe Gilbert dan. Ik blijf herhalen dat zijn komst een flop van jewelste wordt indien hij niet op basis van resultaten maar met een fixe vorstelijk wordt verloond. En zijn leadership zal uitsluitend dienen voor zijn eigenbelang.
Lotto-Soudal wordt nu ook gezegend met een leidersfiguur à la Kompany. 
"Hij zal in hoge mate het reilen en zeilen van de ploeg bepalen", vermoedt Wuyts.
"Er zal veel op Philippe Gilbert gebouwd worden", vervolgt Michel. "Als Gilbert naar Lotto trekt, is dat om patron te zijn. Patron tout court zelfs. Ik denk dat hij naast manager John Lelangue zal staan." (zoals Kompany naast Coucke dus)
Michel Wuyts lijkt wel de Walter Van Steenbrugge van Philippe Gilbert.
Gilbert wordt à la Kompany ingehaald als een Messias?! Deed Lotto-Soudal het in 2019 zo slecht dan? Ik dacht van niet!
In zijn verbaal elan schoffeert Wuyts al meteen John Degenkolb vooraleer die een trap gegeven heeft en hij wijst erop dat John Beton niets meer gewonnen heeft sedert de kasseienrit in de Tour van 2018 toen hij er Greg Van Avermaet en Yves Lampaert er onder hield en waarbij Michel zich bijkomend afvraagt wanneer der John nog eens een spetterende finale heeft gereden in een klassieker? Hij werd alvast tweede (na Alexander Kristoff) in Gent-Wevelgem 2019. Eén flits per seizoen is uiteraard veel te weinig van deze dure vogel. Het zal wel niet het vorige management dat de straks 31-jarige Duitser heeft ingehaald of was het als loods voor Caleb Ewan?
Wuyts denkt dat Gilbert nog twee jaar een vooraanstaande rol zal aankunnen, bij het derde jaar heeft hij zijn twijfels.

Voor Wuyts is het een retorische vraag of Philippe Gilbert de Vincent Kompany van Lotto-Soudal wordt, maar dan als renner-manager. Hij vindt dat een erg goeie vergelijking want met Gilbert haal je iemand van de allure van Kompany binnen. Wat allure? Welke allure?Waar allure? Ik vraag mij af of Wuyts de voorbije vijf maanden op een andere voetbalplaneet heeft geleefd of hield de regionale sport veldrijden al te zeer in de ban?

"Dat Gilbert iemand is die heel veel bewezen heeft en iemand die zonder veel te zeggen een mentale suprematie heeft. Gilbert hoeft geen gebruik te maken van hoge woorden om de leider te zijn."
Kan zijn, maar dan in de allereerste plaats for his own sake. Altruïsme is totaal niet aan hem besteed. Dat weet Michel Wuyts ook wel maar dat besef wordt kennelijk overstegen door idiolatrie.
 "Gilbert is een natuurlijk leidersfiguur naar wie bij Lotto-Soudal erg naar opgekeken zal worden. En dat doet veel met een ploeg. Als de leider op maat staat dan gaat de ploeg ook op een hoger niveau draaien."
… zoals Vincent Kompany bij S.C. Anderlecht zou doen, zou.

En daarna bouwt Wuyts reserves in: “Makkelijk wordt dat niet. Bij Deceuninck-Quick Step functioneerde hij als een van de kopmannen. Nu zal hij het vaker alleen moeten doen in de monumenten."
En dan stelt hij een werkelijk oerstomme vraag, hou je vast: "Waarom stunt Wallays niet eens?” Jelle heeft, wanneer hij fit was, verdorie nog niet anders gedaan want behalve zijn ophefmakende overwinningen reed hij ook een joekel van een Paris-Roubaix in 2018, waarbij hij zelfs enkele tikken van de waanzinnige Peter Sagan moest incasseren opdat die ... zijn stuur weer recht zou krijgen.
Overigens denk ik dat vrijbuiters als Thomas De Gendt en Tim Wellens de komst van Philippe Gilbert met lede ogen zullen aanzien hebben.
Philippe Gilbert, de Vincent Kompany van Lotto-Soudal, sorry maar ik kom haast niet meer bij van het lachen, al zou Michel Wuyts in een pejoratieve ontwikkeling wel eens … gelijk kunnen hebben.
Let wel: het bovenstaande is géén wijsheid, want die heb ik niet in pacht, wel een doordachte mening, niets meer /niets minder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten