woensdag 11 december 2019

Team Sunweb,
het kneusje van 2019, 
wil weer méér én béter

Team Sunweb was in 2019 ontegensprekelijk het kneusje onder de topteams In de ploegenranking van de World Tour zakte het terug naar de vijftiende plaats. In die individuele ranking en in de Cycling Quotient Ranking is Michael Matthews de “hoogst” genoteerde met de 33ste plaats respectievelijk 34ste plaats.
Sunweb behaalde amper negen internationale overwinningen, waarvan drie precieuze (de tijdrit in de Giro met Chad Haga, de dagzege van Niklas Arndt in de Vuelta en de G.P. de Québec met Michael Matthews) en drie voor de onopvallende Cees Bol (Nokere Koerse plus een dagzege in California en Noorwegen).

Maximilian WALSCHEID behaalt met de Omloop van het Houtland - Lichtervelde
één van de amper negen overwinningen van Team Sunweb in 2019.
(foto Gino COGHE)

Vooral het reeds tijdens de eerste week van de Giro gekwetst (?) uitvallen en de latere abdicatie van Tom Dumoulin waren daar debet aan. Het was een beetje stuitend hoe Tom zich verhield tot zijn jarenlange correcte betaalheer. Na het ook al afgebrokenCritérium du Dauphiné kwam hij niet meer in actie en bleef zo steken op 26 koersdagen in 2019. Het jaar voordien werd hij tweede in de Giro, in de Tour en in het wereldkampioenschap tijdrijden (aansluitend vierde in de wegrit). Zo’n zware aderlating kun je niet in een handomdraai herinvullen. Het is zelfs de vraag of Sunweb ooit nog op iemand van zijn kaliber in huis zal hebben. Voor de klassementen zal men het voortaan moeten doen met Wilco Kelderman (de vierde van de Vuelta 2017 mikt in 2020 op de Giro, waarin hij in 2014 zevende werd) en in mindere mate Sam Oomen (negende in de Giro van 2018), een top vijf zal wel hun hoogste goed zijn. 
Sunweb kan voller inzetten op de ééndagskoersen met Michael Matthews als blijvende speerpunt, al zal het in de lente van 2020 al vijf jaar geleden zijn dat hij op (de laagste trede van) het podium van een grote klassieker stond. Zijn drie op vier in het Canadese tweeluik (Québec - Montréal) kan dat amper vergoelijken en een dagzege in een grote ronde dateert ook al van de Tour van 2017. 
De 29-jarige Australiër kan met Tiesj Benoot een complementair duo vormen. De slechts 26-jarige Drongenaar kan als vrijbuiter een volgende keer verrassen zoals hij in de Strade Bianche van 2018 deed. Van dan af zat het hem meer tegen- dan mee. Zijn nieuwe omgeving bezorgt hem misschien meer mazzel.
De derde man in deze sector is de amper 21-jarige Zwitser Marc Hirschi, die al verbaasde in het Vlaamse voorjaar, de Clasica San Sebastian, de BinckBank Tour en de Deutschland Tour. Nu volgt het moeilijke jaar van de bevestiging.
Niks Eekhoff, de uitgeklede wereldkampioen bij de beloften (voorafgaandelijk ook zevende in de tijdrit), is één van de zes die vanuit het Development Team doorstroomden naar de World Tour. Veronachtzaam ook de absolute benjamin Ilan Van Wilder niet, die zowel tot Jonge Flandrien werd uitgeroepen als tot winnaar van de Kristallen Fiets.
Jeugd is Toekomst zal géén holle slagzin zijn voor manager Iwan Spekenbrink en in die optiek is er ook opnieuw het Development Team om Sunweb op termijn helemaal terug te brengen naar het niveau van vòòr 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten