zaterdag 7 december 2019

Ik doe méé! 

Het SAGANesk gezaag 
begint al vòòr zijn 
twaalfde (half) seizoen

Het seizoen 2020, dat hij als kakelverse 30-jarige aanvangt, moet nog beginnen en daar is het alweer, het Saganesk gezaag over de ondraaglijke saaiheid van de koers. Hij zal het niet lang meer rekken. Dat hij zichzelf op verlossing trakteert door er al meteen de stekker uit te trekken? Klager van dienst is de best betaalde renner maar zeker niet de vlijtigste noch de loyaalste van het peloton? En daarna: eindelijk Cirque de Soleil?! Doèn Peter!
Zes zware maanden?! Hoeveel maanden méér is hij zwààr betaald? In hoeveel koersen komt hij in aanmerking voor de overwinning? Hij kiest er zijn momenten uit: de vlakke klassiekers en de tussensprinten van de Tour, die hem een gedevalueerde groene trui opleveren.
Wat zijn abdicatie zou doen met het wielrennen? Bitter weinig behalve voor hen die hem flamboyant vinden omwille zijn strapatsen die minstens evenveel wrevel ontlokken en zijn persoonlijkheid op de kop zetten.
Zijn palmares mag inderdaad meer dan gezien worden met vooral winst in Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix, een dozijn dagzeges en zeven groene truien in de Tour, vier ritoverwinningen in de Vuelta, een loepzuivere hattrick van regenboogtruien, … Er zijn er (Greg Van Avermaet bijvoorbeeld) die het met veel minder moeten stellen maar in de naoorlogse geschiedenis tientallen met meer. Zelfs in de voornaamste ééndagskoersen, die hem op de buik geschreven zijn, reikt de Slowaak nog niet aan de enkels van in hierarchische orde (uiteraard) Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Sean Kelly, Francesco Moser, Rik Van Looy, Johan Museeuw, Walter Godefroot, Fabian Cancellara, Tom Boonen, Frans Verbeeck, Raymond Impanis, Hennie Kuiper, Rolf Sörensen, Herman Vanspringel, Philippe Gilbert, Fred De Bruyne, Jan Raas, …..
En dat is eigenlijk jammer want allicht had Sagan ook hun palmares binnen zijn bereik maar voor de centen hoefde hij het niet te doen. Zijn goed recht natuurlijk om de overbetaalde opportunist uit te hangen. Maar dat hij dan daarover aub de bek in de pluimen houdt in plaats van te zagen over zijn lot als coureur. Er zijn er nogal wat die er veel méér moe(s)ten voor doen met minder opbrengst. Zij mochten het wèl hebben over meer lasten dan lusten.
n.
Op een bepaald ogenblik ebt de motivatie weg, begrijpen zijn bewonderaars. Zou het vooral niet zo zijn dat zijn piek onomkeerbaar voorbij is? Sanremo, Vlaanderen en Roubaix zijn te hooggegrepen. Bastogne en Lombardia waren onbegonnen werk. Dat hij zich in de Tour handhaaft, heeft vooral te maken met de voor hem uitgevonden doorslaggevendheid van de tussenspurten, waarin hem amper iets in de weg wordt gelegd. Hij zoekt innovatie in de Giro?! Als hij er al in start, zal de paarse puntentrui bij ontstentenis van tussenspurten géén haalbare kaart zijn.
Wij hebben het hier zowaar over iemand die als kakelverse 30-jarige aan het seizoen 2020 begint en al op brugpensioen wil. Ach jongen, hou daarover op en ga voor boem-boem in plaats van bla-bla over zes zogezegd zware (betaalde) maanden met een voorjaar à sa carte met de Giro, de Tour en de Olympiade? Wat heeft hij in Tokio te zoeken? Acte de présence?! Bij Bora-Hansgrohe is hij niet langer in-con-tour-na-ble. Hij boft dat hij er nog onder contract ligt. Geen enkele andere ploeg zal hem daarna handhaven als best betaalde van het peloton en voor minder wil his airness niet meer opdraven. Het zou mij niet verbazen dat hij in 2020 van meet af aan een uitdoofscenario op gang brengt, het fortuin is toch binnen of hij nu een trap teveel of er één te weinig geeft. That’s the spirit! Bon, het kunnen inderdaad niet allemaal Valverde’s of Gilberts zijn.
Ik heb hier (very indeed) al over … gezààgd, maar hij òòk en hij is (her)begonnen, vandaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten