Julian ALAPHILIPPE gelijkt
het meest op Laurent JALABERT
het meest op Laurent JALABERT
Patrick Lefevere raadde Julian Alaphilippe, zijn absolute kopman, twee doelstellingen af: deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen en initieel mikken op een goed klassement in de Tour.
Het eerste zou voor Julian een ongekend avontuur zijn dat hem niet op de buik geschreven is. Herinner u maar hoe Laurent Jalabert in de Ronde van Vlaanderen 1997 op godbetert de Berendries blokkeerde. Dit zou ook het lot van Alaphilippe kunnen zijn want "… zij die in deze koers vooraan zitten, wegen zeventig kilo en meer", weet Lefevere.
Het tweede, hoog scoren in de Tour, deed Alaphilippe al in 2019. Willens nillens rolde hij er in nadat hij op eclatante wijze Epernay had veroverd met le maillot jaune als betoverende trofee, die hij elf dagen later nog steviger omklemde na winst in de tijdrit van zijn leven in Pau. De beklijvende magie hakte er diep in met behalve lusten ook làsten: de slopende geplogenheden die de dagen nog langduriger maakten dan ze al waren, wat zich wreekte tijdens de (in zijn nadeel) samengebalde tweedaagse tocht door de Pyreneeën. Van instorten was er evenwel geen sprake want Julian parkeerde op een briljante vijfde plaats die zelfs Patrick Lefevere verbaasde en er hem toe aanzette om Julian als klassementsrenner niet af te schrijven.
Van de andere kant: waarom zou de Tour een obsessie moeten zijn voor Julian Alaphilippe? Als allrounder heeft hij meer pijlen op zijn boog die van hem dé renner van 2019 zouden hebben gemaakt indien de Tour hem niet helemaal gesloopt had waardoor zijn nazomer en herfst een maat voor niets werden.
Daarin onderscheidt het wielrennen zich nadelig van de andere sporten: het winnen van een “topmatch” (in casu de Tour) is kennelijk méér waard dan “kampioen spelen" (= renner van het jaar worden). Toch wil Patrick Lefevere niets uitsluiten. Indien Remco Evenepoel er in de grote ronden bij komt en de huizenhoge verwachtingen inlost, loont het met twee spelers meer de moeite om vol(er) in te zetten op een maandenlange voorbereiding en een anders uitgebouwd team.
Julian Alaphilippe gelijkt het meest op Laurent Jalabert. Jaja was een allrounder die vooral Milano-Sanremo (1999), bijna Liège-Bastogne-Liège (tweede in 1997 en 1998), La Flèche Wallonne (1995 en 1997), de Clasica San Sebastian (2001 en 2002), de Giro di Lombardia (1997), de Volta a Catalunya (1995), de Tour de Romandie (1999), het Baskenland (1999) won en 25 dagzeges behaalde in de grote ronden, waarvan hij de Vuelta (1995) won, vierde werd in de Tour van 1995) en in de Giro van 1999). Alaphilippe kan Jalabert eerder overtreffen in de ééndagswedstrijden dan in de klassementskoersen maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Julian kan Laurent ook naar de kroon steken met een regenboogtrui waarvan Jalabert (na Gianni Bugno tweede in het WK in Benidorm 1992), verstoken bleef.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten