dinsdag 17 januari 2023

Alberto BETTIOL

nog steeds een momentencoureur


Alberto Bettiol is de enigszins verrassende winnaar geworden van de proloog der 23ste Tour Down Under. Hij werd in Adelaide als één van de weinigen gediend door droge omstandigheden die hem toelieten om plankgas te geven en aan ruim 52 km./u. over de 5,5 km. acht tellen minder te doen dan de steeds 20-jarige Amerikaan Magnus Sheffield (Ineos) en de Deen Julius Johansen van Intermarché-Circus-Wanty. Chris Froome deed er als één der laatsten bijna een volle minuut meer over. 


perempic@rchief.be - Foto Peter REMMERIE

De 29-jarige Italiaan, die in 2019 op opportunistische wijze in de Ronde van Vlaanderen won, is als tijdrijder niet helemaal aan zijn proefstuk toe. In 2011 werd hij in eigen land (Offida) EK tijdrijden bij de junioren. In 2020 won hij de afsluitende tijdrit in Bessèges, een klein jaar nadat hij in de slottijdrit van Tirreno-Adriatico tweede werd na Victor Campenaerts (-3") maar vòòr een reeks ronkende namen. 

Hij behaalde bovenal een dagzege in de Giro 2021 maar als klassieke coureur kon hij, een vierde plaats in Gent-Wevelgem 2020 niet te na gesproken, hoegenaamd niet bevestigen.

Nu is hij in 2023 de eerste winnaar van betekenis en meteen ook de eerste leider in de World Tour. Vroeg gewin, kattegespin? In het huidige wielertijdvak is het eerder “hebben is al hebben en krijgen de kunst”. 

Benieuwd of Alberto de komende dagen zijn leiderstrui zal verdedigen, laat staan behouden. Van deze notoire momentencoureur mag je eerder het tegendeel verwachten. En zou het, zoals Alessandro Ballan (in 2007 zijn Italiaanse voorganger op de erelijst der Ronde van Vlaanderen) beweerde, nog altijd zo zijn dat Alberto aan trainen een broertje dood heeft? Ook naar verluidt was hij op trainingskampen de demotiverende luis in de pels. Misschien is hij nu, als bijna dertiger, tot inkeer gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten