donderdag 26 januari 2023

Onthou toch maar zijn naam!

 

Marijn van den BERG

die zelfs Arnaud DE LIE klopte

 

Marijn van den Berg heeft in Alcudia de tweede manche van de Challenge Mallorca gewonnen. En het waren niet van de minsten die hij daar duidelijk achter zich hield maar wel Ethan Vernon (de gelegenheidsspits van Soudal-Quick.Step) én Binian Girmay!


Marijn van den BERG wint de openingsrit der Alpes-Isère Tour in 2021.
(perempic@rchief.be - Foto Zoé SOULLARD)

Marijn is voorlopig weinig gekend bij het brede publiek maar daar zou wel eens gauw kunnen veranderen want bij nader inzien blijkt dat zijn jonge verleden meer dan wat voorstelt.

Hij is 23-jarige Utrechter en aan zijn tweede campagne begonnen is bij EF Education-EasyPost, dat hem eind 2021 oppikte bij het opleidingsteam van Groupama-FDJ.

Marijn was in 2017 één van de betere tweedejaarsjunioren van Willebrord Wil Vooruit, hij profileerde zich op uiteenlopend terrein en kwam in de E3 Harelbeke het dichtst bij een overwinning: tweede na Edo Maas, die 2,5 jaar later tijdens de Piccolo di Lombardia in de afdaling van de Madonna del Ghisallo vol inreed op een auto die onverhoeds uit tegenovergestelde richting kwam. Edo hield er een dwarslaesie en bijgevolg een totale verlamming van de onderste ledematen aan over. Het gaat intussen weer relatief goed met Edo, die zich vanuit zijn definitieve rolstoel heeft hij opgewerkt tot een gewaardeerd kunstenaar.


Marijn kon zijn koersweg voortzetten. Hij won als neo-belofte in 2018 de slotrit van Olympia’s Tour en werd hij vijfde in het eindklassement en het jaar daarop, ook opgelijst met een dagzege, de Carpathian Race (Polen) alvorens na David Dekker en Nils Eekhoff derde te worden in het kampioenschap van Nederland. 

Het gebaldecorona seizoen 2020 was niet besteed aan Marijn die in 2021 toch van Metec naar Groupama-FDJ kon muteren om in nogal wat Franse koersen prominent aanwezig te zijn. 

Hij won met de Nederlandse selectie de Poolse tweedaagse Orien Nations GP (Nations Cup) maar bovenal twee ritten (annex eindwinnaar op punten) in de Tour de l’Avenir. Bij die eerste dagzege in Donnemarie-Dontilly haalde hij het zowaar van Arnaud De Lie en dat heeft op vandaag nog meer betekenis dan toen. Dat zal wel meegespeeld hebben bij EF Education-EasyPost om hem voor twee campagnes aan te werven.

Als neoprof hield Marijn het bij een rist verre ereplaatsen waarbij het mij opviel dat de vermelding DNF slechts één keer voorkwam op zijn uitgebreide prestatiestaat van 2022, een doorzetter dus die dit seizoen met de deur in huis valt. Hierna ruilt hij de Challenge Mallorca in voor de Franse openingskoersen in Marseille en Bessèges. Een ‘technische’ sprint aan het einde van een zware koers zal ook daar z’n ding zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten