donderdag 5 januari 2023

Kruis(hout)emse parel aan rijke Vlaamse wielerkroon

 

Thibaut VAN DAMME

nieuw Belgisch 2 km.-record 

oversteeg zijn acht titels!

 

 

Nadat hij als 14-jarige eerstejaarsnieuweling ‘slechts’ vier titels op zijn naam bracht, realiseerde Thibaut nu een loepzuivere acht op acht en wie durft eraan te twijfelen dat hij daar eind deze maand (in de madison) een negende driekleur aan toevoegt? In dat geval zal hij globaal dubbel zoveel tricolores in zijn kastje zien hangen.

Eén van zijn ‘mooiste’ (voor zover een nederlaag mooi kan zijn) tijdens de winter van 2021-2022 was die op de 500 meter tegen de 20 maanden oudere Nolan Huysmans (-“61), de Opwijkenaar die een jaar later de fiere kampioen junior op de kilometer is in 1’04”208. Nu al benieuwd naar de confrontatie Huysmans - Van Damme volgende winter.


Thibaut VAN DAMME realiseerde een een overwalk
met status opgelijst door een recordtijd. (foto Jean KNOP)

Tijdens deze jaarwende deed vooral de achtervolging ertoe, waarin hij Gert Steegmans‘ record (de 2’21”59) van begin 1996 met 2’17”844 bijna vier seconden verbeterde. Dat belooft voor zijn BK-achtervolging als neo-junior in december 2023. 

Thibaut is ook een uitmuntende tijdrijder, de discipline waarin hij Il Imbatido is van het bouwjaar 2007. Dat de Belgische titel hem in Koksijde 2021 toch ontglipte, lag helemaal aan een seingever die hem een verkeerde afslag deed nemen.  Rechtsomkeer maken en opnieuw in zijn tempo komen kostte Thibaut meer tijd gekost dan de vijf seconden die hij over de 10 km. meer deed Zeno Durie

Dat heeft hij op 1 mei 2022 in Dikkelvenne mooi rechtgezet al vond ik zijn daar neergezette prestatie niet overweldigend. Zeven tweedejaars deden immers beter en dat zijn volgens mijn inschatting enkele teveel. Ook in Poperinge en Borlo was hij de beste van zijn bouwjaar.

Behalve het tijdrijden zullen in 2023 ook de hoogtemeters een belangrijke optie zijn voor Thibaut en dan hebben we het vooral over Herbeumont (waar hij in 2022 negende werd) en Couvin, twee manches van de Topcompetitie die hij graag aan zijn palmares zou toevoegen.

 

Zichzelf beter maken en er gelijk fun aan beléven blijft de essentie van Thibaut, die vrijwel het hele wegseizoen 2023 als 15-jarige zal doormaken met winnen als prettigste bijkomstigheid, een genoegen dat hem als neo-nieuweling in een wegrit geen enkele keer te beurt viel, zoals des te vaker wel bij de aspiranten die hij nochtans als 11-, 12- en 13-jarige doormaakte.

Winnen wil Thibaut bovenal doen als student ASO in de Topsportschool, al kost hem dat wel eens moeite. Een parate geest in een gezond lichaam is evenwel een vereiste om te slagen als coureur en dat houdt zijn trainer Kristof De Baets hem voorhoudt. Het zou best kunnen dat Thibaut in de herfst van 2023 een gegeerde prooi voor de scouts naar overgetalenteerde neo-junioren.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten