maandag 30 januari 2023

Na 5 wereldtitels en 2 Olympische medailles op de baan

 

Sam WELSFORD

a new sprintkid in town

 

Francesco VAN COPPERNOLLE 

klopte hem in Drongen in 2016!


Sam Welsford werd vorig jaar derde in de Scheldeprijs. Hij werd een kleine halve minuut na de solerende Alexander Kristoff in de spurt voor de tweede plaats geklopt door Danny van Poppel. Het viel Welsford te beurt vijftien jaar nadat Mark Cavendish de Scheldeprijs won. Out of the blue want voor de Brit was het de allereerste overwinning van betekenis.


perempic@rchief.be - foto Peter REMMERIE

Sam Welsford, die tien dagen geleden 27 jaar werd, is net als Cavendish een adept van de baan, met de ploegenachtervolging als favoriete discipline waarin hij vijf wereldtitels behaalde (in 2013 en 2014 als junior; in 2016, 2017 en 2019 bij de elite. In 2019 veroverde hij ook de regenboogtrui van de scratch. 
Daar had hij graag een Olympische titel toegevoegd maar in Rio de Janeiro 2016 waren de vier Britten (onder wie Bradley Wiggins) de Australiërs te sterk af en in Tokyo 2020/2021 was het Italia (aangevoerd door Filippo Ganna) dat hen de das omdeed. Denemarken ontfuselde Australië ook nog het zilver. 

Op 26 mei 2016 maakte Welsford zijn opwachting in de 1.12 koers van Drongen (132 dln.), waar hij Francesco Van Coppernolle hem te vlug af was.

Vanaf 2022 schakelde Welsford, in de armen gesloten door Team DSM, volledig naar de weg en dat ging al meteen vrij goed af. Drie weken vòòr de Scheldeprijs werd hij al vierde in de Bredene Koksijde Classic en tien dagen na Schoten won hij van Jasper Philipsen de vijfde rit van de Tour of Türkiye. Daarna kwam Sam nog enkel in de ZLM Toer in aanmerking voor de vette prijzen.

Dat zal dit jaar anders zijn want Sam won de beide slotritten van de Vuelta a San Juan waarbij hij onder anderen Sam Bennett, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, … over de knie legde. Dan heb je je naamkaartje afgegeven en mag je over anderhalve maand ook opnieuw in Vlaanderen verwacht worden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten