vrijdag 20 januari 2023

 Ook een gewezen werelduurecordhouder

Rohan DENNIS 

haalde al zijn doelstellingen

 


Rohan Dennis mag onverkort tot de tien beste hardrijders van de 21ste eeuw gerekend worden. Zeven jaar later behaalde hij opnieuw een dagzege in Tour Down Under die hij toen in de eindoverwinning verlengde en ook dat tweede wil hij maar al te graag overdoen maar ’s anderendaags in de korte pittige vierde rit moest hij de rol lossen en verloor anderhalve minuut.


perempic@rchief - foto Peter REMMERIE


De klassementsrenners waren op de afspraak in Victor Harbor, terminus van de eerste cruciale rit in Tour Down Under. Dennis arriveerde er met kleine voorsprong op zijn medevluchters Jay Vine, Mauro Schmid, Simon Yates en Jai Hindley. De verbazende Caleb Ewan toonde zich elf seconden later de snelste van de eerste achtervolgers. Meer anderen, onder wie Chris Froome, moesten de rol lossen en verloren vele minuten.

Rohan, die eind mei 33 jaar wordt, is (na vier jaar BMC, één jaar Bahrain-Merida en twee jaar Ineos) aan zijn tweede campagne bij Jumbo-Visma begonnen. Hij stelt er zich onvoorwaardelijk ten dienste van Primož Roglič en Jonas Vingegaard. Hij had Roglic in de Vuelta 2022 graag aan een vierde opeenvolgende eindzege geholpen maar zijn kopman werd door een zware val uitgeschakeld. 

Dennis’ persoonlijke ambities doen er almaar minder toe maar wanneer de kans op een eigen overwinning zich voordoet zal hij die niet larten liggen.

Hij heeft vrijwel al zijn doelstellingen gehaald. Hij werd zesmaal wereldkampioen (ploegenachtervolging in Kopenhagen 2010 en Apeldoorn 2011, ploegentijdrit in Ponferrada 2014 en Richmond 2015, individueel wereldkampioen tijdrijden in Innsbruck 2018 en Harrogate 2019) en hij won in elk van de drie grote ronden minstens één tijdrit. 

Daar had hij graag de Olympische titel tijdrijden 2020-2021 aan toegevoegd maar op 28 juli 2021 deden Primož Roglič en Tom Dumoulin over de 44,2 km. (waarop 846 hoogtemeters) een volle minuut minder. 

Rohan Dennis was ook de kortstondige bezitter van het werelduurrecord dat hij 8 februari 2015 in Grenchen (Zwits.) vestigde met 52,491 km. maar het bleef net geen drie maanden overeind want Alex Dowsett verbeterde het met 433 meter. Bradley Wiggins (in Londen 2015) en bovenal Victor Campenaerts (in het Mexicaanse Aguascalientes 2019), Daniel Bigham (in Grenchen in augustus 2022) en bovenal Filippo Ganna (ook in Grenchen twee maanden later) ontnamen Dennis de goesting om het opnieuw aan te vallen.

Rohan is een momentencoureur en dus hoegenaamd geen klassementsrenner noch een adept voor de klassiekers. Hij behaalde vooral in tijdritten ruim dertig overwinningen op de uci-kalender.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten