zondag 15 januari 2023

Met een vrij interessante bezetting …

 

Tour Down Under 

lanceert World Tour 2023


Je houdt het amper voor mogelijk dat, na een covid-onderbreking in 2021 en 2022, reeds vanaf dinsdag 18 januari (hoera proloog in Adelaide) tot en met zondag 22 januari de 23ste Tour Down Under aan de beurt is en voor de elfde keer de World Tour op gang trekt.

Het wordt een verteerbare brok met weliswaar doorspekt met de nodige hoogtemeters in de tweede, de derde en de laatste rit waar volk met status op afkomt:  onder anderen Alberto Bettiol, Pello Bilbao, Rohan Dennis, Caleb Ewan (in een mixed Australian Team), Chris Froome, Tony Gallopin, Ethan Hayter, Jaye Hindley, Marc Hirschi, Michael Matthews, Ben O’Connor, Luis Leon Sanchez, Max Schachmann, Magnus Sheffield, Geraint Thomas, Jay Vine, Simon Yates, … en last but not least Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), die ik zou durven tippen voor een dagzege, waarvoor hij te maken zal krijgen met Kaden Groves.

Jordi MEEUS: een dagzege in Down Under zou voor een boost van jewelste zorgen.

Behalve Tour Down Under telt Australië nog een tweede manche in de World Tour: de Cadel Evans Race, de zondag daarop met ongeveer dezelfde bezetting.

Vroeger werden de wedstrijden in februari oefenkoersen genoemd. Nu zijn die halfweg januari al bittere ernst maar voor wie het van nabij allemaal volgt is het leuk omdat er meteen meer dan wat op het spel staat. En toch is de kans klein dat het in de vroege uurtjes (10 uur tijdsverschil waardoor finish meestal vòòr 06 uur) op Eurosport zal worden uitgezonden want de sportzender op zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de voorkeur zal geven aan het Australian Open - tennistoernooi.

Er zijn trouwens al enkele wedstrijden gereden: de Giro del Sol San Juan (Arg., 2.2), gewonnen door de 31-jarige thuisrenner Maximiliano Navarrete. Lucas Plapp (wegrit) en Jay Vine (tijdrit) zijn de nieuwe kampioenen van Australië. Vandaag eindigt de New Zealand Classic (waarin de 29-jarige Australiër James Oram leidt) en begint de 58ste Vuelta al Tachira (Col.), die de voorbije drie jaar telkens gewonnen werd door de 29-jarige thuisrenner (elite 2) Roniel Campos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten