woensdag 4 januari 2023

Tom CRABBE

klap op de vuurpijl in de keirin

 

 

Hans en zoonlief Tom ken ik van 21 mei 2017 aan de Haaghoek in Sint-Maria-Horebeke, waar Tom tweede werd na Lars Vanden Heede. Tom had veertien dagen eerder in Waregem zijn eerste overwinning behaald op het streekidool Victor Vaneeckhoutte en werkte zich op tot de fine fleur van het bouwjaar 2005: acht overwinningen, derde in het PK en het BK, negende in het BK.

Het vermoeden dat Tom zich tussen de besten van zijn klas zou handhaven, kwam niet uit. Vanaf 2018 zakte hij in de uitslagenladders almaar dieper weg. Op 16 september behaalde Tom (na derde in het PK en vierde in het VK) nog een late overwinning in eigen Merchtem maar vier jaar later was daar nog geen volgend zegestreepje aan toegevoegd. Hij leek de zoveelste meteoor.

Groeipijnen, onaangepaste voeding en na de prille successen zijn limieten niet ver genoeg voor zich uitgeduwd waren onvolkomenheden die op zijn leeftijd nog best mochten.

Tom heeft in 2022 zijn remontada ingezet met dank aan Stan Dens die hem tijdens de herfst van 2021 meetroonde naar de Blaarmeersen, waar hij in de meeste BK’s net de top tien haalde. 

De negatieve spiraal was omgebogen. Zijn wegseizoen was nog gene vette (toch al vijfde in het zware PK van Galmaarden) maar hij trok ook veel tijd uit voor de baan, waarin een deelname aan het EK in beeld was tot hij viel en een pols brak. 

“Daarop heeft Tom verrassend goed gereageerd”, herinnert papa Hans zich graag. “Met een ingepakte voorarm martelde hij soms tot vier uur aan één stuk de rollen.”

Dat rendeerde en vanaf september mocht je zonder voorbehoud verkondigen: le nouveau Tom Crabbe est arrivé! Hij was op de weg niet meer uit de top vijf weg te slaan maar zelfs dat was ondergeschikt aan de herfst en de winter die daarop volgde: een hoofdrol in de Gentse Toekomstzesdaagse, waarin hij met zijn kompaan Stan Dens reveleerde. Tijdens de eerste vier avonden hielden zij het voortouw tot Milan Van den Haute - Jasper Bertels hen tijdens het weekeinde verdrongen. Een triomf was voor Stan en Tom geen vereiste om te zijn opgestaan als veelbelovende allrounders


Tom Crabbe, in opperste  concentratie en voor het eerst in de kleuren van Avia-Rudyco,
om het in de keirin te kunnen halen van de intrinsiek veel snellere Tjorven Mertens.
 


Dat werd tijdens de jaarwende 2022-2023 bekrachtigd aan de Blaarmeersen, waar Tom zich in alle kampioenschappen tussen de beste vier posteerde met een podium in de afvalling en het omnium én als klap op de vuurpijl eindelijk zijn tiende overwinning ooit in de keirin (drie ronden achter en drie ronden zonder de brommer), het onderdeel waarin dat het minst van hem verwacht werd. Hij had weinig overschot in de kwalificaties maar in de finale was hij met een iets groter verzet alerter als derde starter na Tjorven Mertens en Nicolas Aernouts. Na twee ronden wurmde hij zich in het juiste spoor van bolide Tjorven, die hij als een haas voor zich uitdreef om het verrassend te halen in een millimetersprint. 

Zijn voldoening kon niet op en staalt hem voor de internationale meeting van komende weekend in Apeldoorn, waar hij deelneemt aan de scratch, de temporonden, de afvalling, de puntenrit en de madison (met Milan Van den Haute). Eind januari sluit hij zijn winter af met het BK ploegkoers met Nicolas Aernouts als kompaan.

 

Ook voor de wegcompetitie heeft Tom zijn ambitie bijgesteld en in die optiek stapte hij van zijn moederclub WK Noord-West Brabant over naar Avia-Rudyco. Stan Dens blijft bij Olympia Tienen. Buiten de koers blijven ze wel als Tom & Jerry onafscheidelijk als studenten aan de Topsportschool, weliswaar niet in dezelfde richting zodat ze nog wat wetenswaardigheden kunnen uitwisselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten