maandag 9 januari 2023

CIAN en REMCO

eerste rendez-vous in Catalunya

 

Hoewel ze in leeftijd drie jaar en een maand verschillen worden Remco Evenepoel en Cian Uijtdebroeks steevast naast mekaar gezet. 

Dat is onder meer een gevolg van het feit dat ze vorige vrijdag tot Sportman respectievelijk Belofte van 2023 werden uitgeroepen.

De allereerste parallel voltrok zich in 2018 toen ze in een jeugdcategorie allebei kampioen van België werden: Remco op 28 mei als junior aan de Lac de l’Eau d’Heure, Cian op 29 juli als nieuweling in Liedekerke.



Nog geen vijf jaar geleden dat Cian Uijtdebroeks in Liedekerke BK werd bij de eerste-jaarsnieuwelingen ... twee maanden nadat Remco Evenepoel (onderste foto)
aan de Lacs de l'Eau d'Heure BK werd bij de junioren.




De twee jeugdige antagonisten kregen pas vorig jaar echt met mekaar te maken: een eerste keer in de Tour of Norway (die Remco won en waarin Cian eervol negende werd), een tweede maal in het BK tijdrijden te Dikkelvenne (waar Remco ook won en waarin Cian ongemotiveerd ondermaats vijftiende werd waarbij hij over de 35 km. ruim vier minuten meer deed). 


Het hoofddoel van beiden situeerde zich een eind verder in het seizoen. Cian won, zoals hij zich had voorgenomen, eind augustus de Tour de l’Avenir; Remco zette veertien dagen later de Vuelta naar zijn pedalen.

Drie jaar zijn een eeuwigheid in het huidige koersbestel, zelfs al komt niet alles wat goed is even snel. Bij Remco en Cian dus wel, al zijn er dan nog immense verschillen. De Vlaams-Brabander heeft (nòg) meer talent én haast dan de Waals-Brabander maar die laatste heeft daar geen erg in, wel integendeel: hij koestert zich in de luwte die Remco als het ware voor hem gecreëerd heeft.

Desalniettemin zal Cian vanaf 26 augustus 2023 met de Vuelta reeds als 20-jarige zijn eerste grote ronde aansnijden, wat Remco pas op zijn 21ste deed in de Giro deed vanaf 8 mei 2021. Deze vaststelling is eerder een curiosum dan een belangrijk feit. Overigens zal Cian zijn eerste Vuelta wel niet winnen zoals Remco tijdens de nazomer van 2022 deed maar zijn debuut in een grote ronde zal allicht duurzamer zijn: uitrijden na er ‘hier en daar’ een ritje te hebben uitgepikt en wie weet wat nog allemaal?


Remco en Cian zoeken elk een eigen weg. Het ziet er sterk naar uit dat ze in een grote ronde niet met mekaar zullen te maken krijgen vòòr 2026, in hun tweede respectievelijk eerste Tour. Ze geven mekaar wel al rendez-vous in de Volta a Catalunya van 20 tot en met 26 maart. Dan kan een eerste keer blijken hoe de twee zich tot mekaar verhouden. Mijn inschatting is dat Cian een (nòg) bétere klimmer kan zijn dan Remco maar op geëffende trajecten een mindere tijdrijder.


Cian wil liever niet constant met Remco vergeleken worden. Hij prefereert een eigen traject dat dichter bij dat van Juan Ayuso aanleunt. Die is amper vijf maanden ouder maar dat belette hem niet om zijn debuut in de Vuelta te bekronen met de derde eindplaats. Zo hoog wil Cian de lat nog niet leggen maar wel al inoefenen in rittenkoersen van 'n week als de Volta a Catalunya (eind maart) waarna (in juni) het de Dauphiné of de Tour de Suisse. Daar in de top tien eindigen zou significant zijn aangaande z’n slaagkansen in zijn eerste Vuelta. 

En let wel: niet alle vroege beginners gaan à la Remco Evenepoel, Juan Ayuso en Carlos Rodriguez (7de in de Vuelta) op een welslagen af.

Marco Brenner lijkt daar één van de frappantste voorbeelden van. Wat men ook bewere: reeds op zijn 20ste (b)lijkt de Duitser van Team DSM op zijn retour. In zijn tweede campagne als contractrenner waren een vijfde plaats in de daguitslag van de Tour de Pologne en de Vuelta zijn enige noemenswaardige resultaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten