dinsdag 19 oktober 2021

 Alec SEGAERT

véélzijdiger kan écht nièt! 

 


De hamvraag die zich eind oktober 2019 stelde: zal Alec Segaert ooit nog een koersjaar beléven als in 2019, waarin hij in eigen land eerst als “Prins” en vervolgens als “Keizer” werd ‘aangesteld’ en bovenal excelleerde in het buitenland, inzonderheid in het European Youth Olympics Festival in Baku (Azerb.), waar hij zowel in de tijd- als in de wegrit vierde werd. Ook zijn passages in de Tour de Himmelfart (Den.) en in de Radjugendtour Oststeiermark (Oost.), waar hij in alle ritten de top vijf haalde en in het eindklassement derde respectievelijk zevende werd, verdienden alle lof.

Het antwoord op de beginvraag is affirmatief: jà, het kon nòg béter dan in 2019, nòg beduidend béter zelfs!

Het was een aangekondigde kroniek dat Alec, op zijn honger gebleven tijdens het gebalde Covid-19 seizoen, gensters zou slaan in 2021 maar dat het zo’n hoge vlucht zou nemen, dat hield hij in al zijn bescheidenheid zelf niet voor mogelijk. Behalve de kwaliteit van die prestaties was er ook de variatie. Tijdrijden loopt er als een rode draad door: vice-kampioen van België in Koksijde met 16” meer dan Cian Uijtdebroeks, die hij evenwel ‘terugpakte’ in het gewonnen EK en met een derde plaats in het WK. 

Het tijdrijden was evenwel slechts één facet van zijn brede waaier. Half juli bracht hij de Österreich Rundfahrt (nochtans zonder tijdrit) op zijn naam. Tijdens die zomer waren de Waalse hoogtemeters zijn natuurlijke bondgenoten in Herbeumont en in Angreau-Honelles. 

In de naweken van het WK zette hij zijn zinnen op Paris-Roubaix maar hij zat er geprangd in de Noorse tang van Stian Fredheim en de kakelverse wereldkampioen Per Strand Hagenes.

De Vlaamse Ardennen waren de week daarop niet hoog genoeg om ook de Driedaagse van Axel op zijn palmares bij te schrijven.

In de Chrono des Herbiers zette hij de kers op de taart aan 47,232 km./u., wereldkampioen Gustav Wang deed over de 24,6 km. 1’12” meer.

De jury van de Jonge Flandrien en van de Kristallen Fiets zal er normaal gezien geen werk aan hebben om Alec Segaert te inaugureren.

Je zou voor veel minder op een wolk gaan leven maar niet Lendeleedse Alec, tenzij héél éven. De prille glorie is hem niet naar het hoofd gestegen, zou ook niet pakken ten huize Segaert, waar studeren (voor burgerlijk ingenieur) zeker tijdens de eerste helft van het jaar primordiaal zal zijn. Lotto-Soudal u23 zal daar graag het nodige begrip voor opbrengen maar het één hoeft het ander daarom niet uit te sluiten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten