vrijdag 22 oktober 2021

De verrassende overwinnaar van 

Tobias FLAJS in de tijdrit van Frameries

 

Mathis JANSEGERS

maakt 'n punt voor jonge niet-winnaars 

 

Mathis Jansegers (Teralfene) heeft zondag de korte tijdrit gewonnen in Frameries. Over de wisselende anderhalve kilometer deed hij zeven (!) tellen minder dan Tobias Flajs die afgelopen seizoen elf wedstrijden won en in zijn negen andere tweede werd.



Tobias Flajs is nochtans geen slechte tijdrijder. In de relatief lange (5,7 km.) tijdrit der Ronde van West-Vlaanderen moest hij enkel wijken voor Sander Willems.

Mathis Jansegers zou met zijn scherpe 2’26” trouwens tweede zijn geworden bij de 13- en derde bij de 14-jarigen. Het is een fait divers waarachter ik meer zoek. Mathis is klein (1,52 m) en vederlicht (37 kg.) waardoor zijn Body Mass Index (16) té laag is maar dat verhinderde hem niet om dapper te zijn. In de koersen in lijn was een negende plaats in Rekkem zijn beste uitslag.

“In groep koersen schrikt hem nog af”, zegt zijn papa Michael die vooral koerste in de nevenbonden. “Het mangelt hem nog aan behendigheid en vooral kracht om zich door te zetten. Maar in zijn eentje lukt het wel al zoals zondag bleek in de tijdrit van Frameries.”

Het was een opsteker van jewelste en een knipoog naar meer anderen die met de koersfiets aardig uit de voeten kunnen maar dat nog niet meteen in resultaten kunnen vertalen. Zelfs wie de rol helemaal moet lossen (zoals Mathis in de zomer van 2021 geregeld overkwam), mag zichzelf niet afschrijven maar moet gewoon doorzetten en zijn jonge limieten verder en verder voor zich uitduwen. Mathis’ clubmaat Sune De Valck is ook zo’n geval: veel moeite om in de wegritten de top vijf te halen maar wel zevende in het BK tijdrijden in Hoogstraten. Mathis ontbrak daar. Hij was niet geselecteerd omdat hij wegens de familiereis het kampioenschap van Vlaams-Brabant gemist had. Mathis compenseerde dat door provinciaal kampioen omnium te worden.

“Mathis’ groeispurt komt eraan”, weet papa Michael. “Zijn relatief grote schoenmaat (40) kondigt dat aan. Wacht maar tot je groter en sterker bent, hebben  velen hem al gezegd. Daar ziet hij reikhalzend naar uit en dat zal verder in de kleuren van Debondt Verandas zijn.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten