zaterdag 9 oktober 2021

Steffen DE SCHUYTENEER zal allicht nog 

Duarte MARIVOET SCHOLIERS verdringen

 

32ste Affligem Classic

de Vlaams-Brabantse corsa delle 

foglie morte met een topbezetting

 

De Affligem Classic heeft een rijke traditie en is bovenal de apotheose van de Topcompetitie (die ik liever Interprovincie zou noemen) voor nieuwelingen.

Voor mij persoonlijk is het één van de wedstrijden die ik het liefst bijwoon, ook al omdat hij een nazomerse zondag (waarop Affligem kennelijk een patent heeft) brengt die al een beetje zweemt naar de volgende lente. 

 

Het begon allemaal schuchter in 1990 met Dany Baeyens, vandaag de dag een charmant politie-inspecteur in Zottegem, als eerste winnaar.

Vanaf 1992 werd het een interclub met een nòg rijker gestoffeerd deelnemersveld, wat nogal wat gerenommeerde winnaars genereerde:

• in 1997 Kevin De Weert, de gewezen bondscoach;

• in 2001 Jelle Vanendert, die in de Tour van 2011 de koninginnenrit van de Pyreneeën won op Plateau de Beille;

• in 2004 Jan Ghyselinck, bijna dagwinnaar in de Tour van 2012;

• in 2009 Martijn Degreve, de vice-wereldkampioen der junioren in Valkenburg 2011.

 

De fraaie brouwersgemeente is ook het trefpunt van Belgische kampioenen: in 2017 won Toon Stippelmans (de regérende bij de nieuwelingen) en in 2018 Arnaud De Lie (de aanstaande bij de junioren). 

Dit kan zich dit jaar herhalen want Nio Vandevorst en Niels Driesen, de dragers van de driekleur, meldden hun komst.

 

Voor de eindzege in de Topcompetitie wordt het een duel tussen Duarte Marivoet Scholiers en zegekoning Steffen De Schuyteneer, die door amper één punt gescheiden zijn. 

Nagenoeg alle smaakmakers der nieuwelingen 2021 zijn aangekondigd, een topbezetting dus waarin ook een geprikkelde Viggo Van Neste, die vorige zondag zijn keizerlijke titel in Tielt niet mocht verdedigen omdat hij van geen J-club deel uitmaakt. 

Viggo verloor vorig jaar in Affligem trouwens zijn duel van Steffen De Schuyteneer voor de Belgische titel. Steffen is op zijn beurt geprikkeld want in Tielt werd hij van de eerste naar de vijfde plaats teruggezet na een klacht van Sente Sentjens, de omstreden Keizer die er ook bij is. Hopelijk zetten beiden hun bad feelings om in sportieve adrenaline.

 

Van de Affligem Classic kun je met enige overdrijving zeggen dat het de piccolo Giro di Lombardia is. Ook in het Pajottenland zul je de veelkleurige bladeren van de vele bomen zien dwarrelen tijdens de koers, la corsa delle foglie morte dus. 

 

Het gezicht van de Affligem Classic zal er vanaf deze editie zonder zijn twee créateur-fondateurs anders uitzien: bezieler Dirk Van Goethem (die het rustiger aan wil doen) en voorzitter Victor De Raes (die helaas op 1 augustus overleed). Yoran Demunter deed en doet er alles aan om de enorme leemte meer dan wat op te vullen.  

Als eerbetoon wordt aan de Affligem Classic het epitheton Memorial Victor De Raes toegevoegd. 

Voor de rest blijft alles bij het goede oude met start om 14u30 aan Rantour voor acht ronden van 9,4 km. om een kleine twee uur later te finishen aan “De Ijsbeer” waarna de prijsdeling en het gezellig samenzijn in Feestzaal Bouchot. U komt toch ook?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten