maandag 4 oktober 2021

Boegbeeld voor het actuele ciclismo italiano

 

 Sonny COLBRELLI

trotseerde voor het eerst 

de kaap van 200 km.

 



Voor Sonny Colbrelli leek het zesde wedstrijduur er teveel aan om helemaal mee te spelen in de monumentale klassiekers, zelfs niet in Milano-Sanremo, waarin hij wel viermaal de top tien haalde. In de Ronde van Vlaanderen was een tiende plaats in 2017 zijn hoogste goed, één jaar nadat hij het podium haalde in de Amstel Gold Race.

De mooiste Italiaanse koersen zijn wel spek voor zijn noeste bek en waarvan hij de Giro dell’Appennino 2014, de Memorial Marco Pantani 2014, de Gran Premio di Prato 2014, de Coppa Sabatini 2014 en 2016, de G.P. Bruno Beghelli 2015 en 2019, de Coppa Agostoni 2016, de Tre Valli Varesini 2016 en de Coppa Bernocchi 2017 en 2018 en de Gran Piemonte 2018 won. 

Op 20 juni 2021 vervolmaakte de Italiaanse driekleur dit fraaie plaatje. 

Buiten Italië was hij minder doeltreffend: de G.P. Lugano 2016, een dagzege in Paris-Nice 2017, de Brabantse Pijl 2017, plus dagzeges in de Tour de Suisse 2018, de Deutschland Tour 2019, de Route d’Occitanie 2020, de Tour de Romandie, het Critérium du Dauphiné en de Benelux Tour (telkens opgelijst met de overwinning op punten)  in 2021.

Een dagzege in de Tour, die hij voor de vijfde keer op een rij uitreed,  had het kunnen sublimeren. Daar deed hij àlles aan, zelfs de aankomsten in Tignes en in Saint-Gaudens waren hem daarvoor niet te hooggegrepen. Ben O’Connor respectievelijk Patrick Konrad hadden zich evenwel voor hem uit de voeten gemaakt

Il nuovo Colbrelli riep allerlei speculaties op maar Sonny verwijst naar het inschakelen van een mental coach en het (via een streng dieet) wegwerken van drie kilo.

Tijdens de nazomer dwong hij de omstandigheden naar zijn kant. Remco Evenepoel en Florian Vermeersch waren zo vriendelijk om hem op het EK in Trento respectievelijk in Paris-Roubaix op sleeptouw te nemen maar het was al een hele verdienste hen te kunnen volgen zodat hij het, bij afwezigheid van andere vluggerds, kon afmaken. Tussendoor begaf ook hij het wel onder de moker van Remco Evenepoel op het WK in Leuven, waar hij bleef steken op de tiende plaats. Opnieuw leek het zesde koersuur er teveel aan te zijn geweest maar ook die mythe is inmiddels doorprikt

Met Filippo Ganna is Sonny Colbrelli de ontegensprekelijke forward van het heroplevende ciclismo italiano. Van deze dertiger hebben we het laatste nog lang niet gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten